Marcowe ceny w kraju? Najwyższy spadek został odnotowany w przypadku mleka skondensowanego (o 3,5%), mleka UHT o zawartości 0,5% tłuszczu (o 3%) oraz mleka 1,5-2,0% tłuszczu w folii i serków homogenizowanych (o 1,7-1,8%).
Przeczytaj również: Ceny żywności w kwietniu: droższe warzywa i mąka, tańsze jaja
Jak informuje Instytut, w pierwszym kwartale 2016 przeciętny poziom cen zbytu przetworów spadł o około 6% (porównanie z okresem sprzed roku). Na tym wyniku zaważył spadek cen produktów trwałych, tj. serów dojrzewających (o 12-14%), odtłuszczonego mleka w proszku (o 14%), pełnego proszku mlecznego (o 9%), masła konfekcjonowanego i w blokach (o 6-7%), mleka UHT (o 7-13%).
Źródło informacji: ierigz.waw.pl