Jajka z brokułem na świąteczny stół – przepis. Pomysłem na wielkanocne jajko podzieliła się nasza Czytelniczka Iwona Borowiec.
Składniki
- 8 jajek
- 35 dag brokułów
- 50 g wędzonego boczku
- 150 ml śmietany 22 proc.
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki musztardy
- pieprz biały
- szczypta cukru, sól
Wykonanie
Jajka zalać zimną wodą, dodać odrobinę soli i doprowadzić do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączyć palnik i pozostawić jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelać jajka zimną wodą i odstawić. Ten sposób gotowania jajek zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Ostudzone jajka obrać i pokroić na połówki.
Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Zblanszować ok. 5 min. i odcedzić na sicie, pozostawiając ok. 300 ml wody, w której gotował się brokuł. Brokuła przelać zimną wodą, aby zachował zielony kolor. Do rondelka wrzucić boczek pokrojony w kostkę. Smażyć do wytopienia się tłuszczu i przełożyć na talerz. Do tego samego rondelka wrzucić masło. Kiedy masło się rozpuści, dodać mąkę i energicznie zamieszać, by powstała jasna zasmażka. Nie przerywając mieszania dolać bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodać tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać musztardę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na półmisek wylać 3/4 sosu, ułożyć połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch udekorować pozostałym sosem i posypać bekonem.
