Żurek wielkanocny na domowym zakwasie według szefa kuchni. Janusz Fic, szef kuchni w Dworze Sieraków podpowiada jak krok po kroku przygotować wielkanocny żurek na domowym zakwasie.
Składniki na zakwas
- 100 g mąki żytniej razowej
- 500 ml ciepłej przegotowanej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- słoik
Składniki na kiełbaski drobiowe
- 400 g filetu z indyka lub kurczaka zagrodowego
- 1 jajo od kury z wolnego wybiegu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól pieprz
Składniki na żurek
- zakwas
- wywar drobiowy
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
Wykonanie zakwasu
Do słoika wsypać mąkę żytnią, zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i czosnek. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 dni.
Wykonanie kiełbasek i żurku
Filet drobiowy zemleć, bądź drobno posiekać nożem. Czosnek rozgnieść przez praskę lub rozetrzeć na desce przy użyciu noża. Dodać do mięsa razem z jajkiem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
W dużym garnku zagotować 2 litry wywaru drobiowego, doprawiając go solą. Na wrzący osolony wywar wrzucać mięso formując je łyżkami w małe kluseczki. Gotować tak około 10 minut, po tym czasie wlać zakwas na żur. Zagotowujemy i gotować kolejne 10 min.
Ugotowany żurek z kiełbaskami podawać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego.
Dobre rady
- zakwas kisimy 3-6 dni. Im dłużej kisimy tym żur kwaśniejszy
- słoik przed zrobieniem zakwasu najlepiej wyparzyć gorącą wodą
- do mieszania zakwasu najlepiej używać drewnianej łyżki
- gotowy zakwas przechowywać w lodówce
- dobrze jest zostawić łyżkę zakwasu, by dodać go do kolejnego zakwasu. Będzie smaczniejszy.
