Spis treści
Wielkanoc 2024. Symbole w koszyczku
Tradycyjny koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką, zaś przykryty drugą - dla bezpieczeństwa i higieny.
W różnych regionach Polski, a nawet w poszczególnych rodzinach koszyczek wielkanocny może wyglądać różnie, ale są podstawowe produkty, które powinny się w nim obowiązkowo znaleźć:
- jajko - jest znakiem odradzającego się życia i Chrystusa, który zmartwychwstał. Polska tradycja nakazuje dzielić się jajkiem przy wielkanocnym stole z najbliższymi.
- chleb - symbolizuje ciało Chrystusa
- baranek - znak zwycięstwa życia nad śmiercią. Symbolizuje Chrystusa zmartwychwstałego
- wędliny i kiełbasa - symbolizują dostatek, płodność i zdrowie w rodzinie
- ciasto - zapewni dostatek, pomyślność i nowe umiejętności
- woda - to znak witalności, nowego życia, odrodzenia ducha i ciała
- sól - symbolizuje oczyszczenie i prawdę
- chrzan - to znak siły fizycznej, krzepy i dobrego zdrowia
- ser - oznacza porozumienie między między człowiekiem a naturą, reprezentowaną choćby przez zwierzęta domowe. Znak harmonii między przyrodą a ludźmi
- masło - jest symbolem dobrobytu i zamożności
- bukszpan - symbolizuje nadzieję chrześcijan na zmartwychwstanie i życie wieczne.
Dzisiaj do koszyczka na Wielkanoc wkładamy często również inne produkty, takie jak czekoladowe zajączki i owoce.
Jaki koszyczek wybrać?
Koszyczek jest najczęściej wiklinowy, choć współcześnie koszyczki wielkanocne mogą być np. z filcu, sznurka, ceramiczne, czy z drewna. Jednak wielkanocny koszyczek powinien być utrzymany w kolorystyce bieli i zieleni.
Lepiej wybrać koszyk średnich rozmiarów; za mały będzie sprawiał wrażenie przepełnionego, a w zbyt dużym pokarmy będą mało widoczne. Na rynku są też dostępne kolorowe koszyczki dla dzieci. Unikajmy epatowania bogactwem. Koszyk nie powinien być przeładowany.
Poświęconych pokarmów nie można ani jeść, ani nawet wyjmować z koszyka aż do czasu śniadania.
Początki święcenia pokarmów
Nie każdy wie, że symbolika większości pokarmów umieszczanych w koszyczkach wielkanocnych nie zmieniła się niemal od początku istnienia obrzędu święcenia.
Zgodnie z tradycją błogosławieństwo pokarmów sięga... VII wieku, a z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku.
Tak więc zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich.
Szukacie pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:
- Krakowskie odpusty. Tak Emaus wyglądał przed niespełna stu laty
- Porcelana, obrusy, srebrne zastawy, cuda-wianki. Oto świąteczne stoły sprzed 100 lat!
- Tak kiedyś wyglądał śmigus-dyngus w Krakowie. Dziś za coś takiego grożą kary!
- Wielkanoc: Woda żywa, pogrzeb żuru, boże rany. Poznaj zwyczaje i symbole wielkanocne
