Przepis na pyszną wielkanocną zupę chrzanową naszej Czytelniczki. Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w Czekoladzie poleca wielkanocną zupę chrzanową.
Składniki na sześć porcji
- 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- 3 kiełbaski białe
- 4 duże ziemniaki
- 200 g tartego, ostrego chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 125ml słodkiej śmietanki (30 proc.)
- 30 dag wędzonego boczku (w miarę chudego)
- 6 jajek
- natka pietruszki
- sól, pieprz kolorowy do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie
Białą kiełbasę obsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować wraz z czosnkiem na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć kiełbaski i czosnek i a dodać tarty chrzan i gotować około 5 minut.
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i dodać do zupy. Do całości dolać słodką śmietankę i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.
Boczek pokroić w cienkie plastry i usmażyć z każdej strony na kruche chipsy. Część rozkruszyć i dodać do zupy, pozostały boczek podać na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.
