- Po rezurekcji w Wielką Niedzielę, w której bierzemy udział w krakowskich strojach regionalnych, składamy sobie życzenia, udajemy się do domów na święcone i oczekiwaną od wielu dni ucztę wielkanocną – opowiadają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce. - Śniadanie świąteczne trwa zazwyczaj wiele godzin. Pierwszy dzień świąt – Niedziela Wielkanocna – upływa głównie w gronie rodzinnym, przy suto zastawionym stole. Baby wielkanocne pieczemy według sprawdzonych receptur. Wśród nich pierwsze miejsce zajmują baby drożdżowe i ucierane. A smak i urodę mazurków pieczonych wspólnie w świetlicy mogą poznać bywalcy Jarmarków Wielkanocnych w Miechowie – opowiadają gospodynie.
Spis treści
Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Pieczenie bab, wsadzanie ich do pieca, studzenie i lukrowanie to cała skomplikowana ceremonia. Kiedy wyrabiamy ciasto, a zwłaszcza kiedy odstawiamy do wyrośnięcia, nie wolno chodzić po kuchni, otwierać drzwi i okien, by nie zrobić przeciągu. Nie wolno w tym czasie trzaskać drzwiami, głośno rozmawiać, by baba nie opadła lub nie dostała zakalca.
Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- ½ szklanki cukru
- 6 żółtek plus jedno jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- otarta skórka z cytryny
- ½ szklanki rodzynek
- ½ kostki rozpuszczonego masła
- ½ kandyzowanej skórki pomarańczowej, cukier puder do posypania, sok z cytryny
Wykonanie tradycyjnej babki
Drożdże wymieszać z ½ szklanki mleka, odstawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko, utrzeć mikserem na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wlać masło. Wyrobić aż ciasto wchłonie masło. Dodać wypłukane rodzynki, ponownie odstawić do wyrośnięcia ,aż ciasto potroi objętość . Formę na wielkanocną babkę wysmarować, wyłożyć ciasto i znów zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym piekarniku – 40 min w temperaturze 170 stopni C. Po 10 minutach wyjąć z formy na kratkę.
Wielkanocna babka kawowa

Składniki:
- 20 dag mąki
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy lub łyżeczka wanilii
- ½ szklanki bardzo mocnej zimnej kawy
Wykonanie
Masło utrzeć dodając stopniowo jajka i przesianą napowietrzoną mąkę. Dodać cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Wymieszać, wlewając stopniowo kawę. Przełożyć do natłuszczonej formy na babę. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. Porcja na małą tortownicę.
Mazurek żurawinowy wspaniały

Składniki na dużą brytfannę
Ciasto:
- 60 dag maki tortowej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 16 dag cukru
- 40 dag masła
- 2 całe jajka
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowo-żurawinowa:
- 20 dag masła
- 1 literatka mleka
- 4 białe czekolady
- 50 dag suszonej żurawiny
Wykonanie mazurka:
Mąkę, masło, cukier, jajka i żółtka ugotowane na twardo, przetarte przez sito oraz proszek do pieczenia –krótko zarobić i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie po rozwałkowaniu uformować w brytfannie formujemy wałeczek i przykleić posmarowanym białkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Wystudzić.
Masa. Do garnka włożyć masło, mleko, połamaną czekoladę i podgrzać na jednolitą masę. Dodać żurawinę. Masę wylać na ciasto. Zostawiać do zastygnięcia. Udekorować według uznania. Aby mazurek był wyższy można go ułożyć na warstwie biszkoptu posmarowanego konfiturą.
Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania
- Żurek na Wielkanoc! Zaskocz wszystkich nowym przepisem na świąteczny żurek
- Przepisy na nietypowe dania wielkanocne
- Tradycyjne dania wielkanocne. Przepisy naszych Czytelników
- Przepisy na pyszne wielkanocne sałatki naszych Czytelników
- Przepisy na faszerowane jajka
- Przepisy z jajkami w roli głównej na Wielkanoc
