Polecamy ciasto według przepisu Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.
Składniki na kruche ciasto
- 260 g mąki pszennej typ 450
- 40 g orzechów ziemnych mielonych
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
Składniki na masę
- 200 g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej)
- 50 g powideł śliwkowych
Dodatkowo do dekoracji
- migdały, orzechy
- rozpuszczona czekolada
Wykonanie
Przesiać mąkę, a w blenderze (jeżeli orzechy nie są w postaci sypkiej mąki) zblendować orzechy z cukrem pudrem. Tak zblendowane orzechy wymieszać z mąką. Następnie posiekać z masłem (my masło ścieramy na tarce na grubych oczkach), a na koniec dodać dwa żółtka. Wszystko razem zagnieść do momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części mniej więcej po równo. Jedną część rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (20x20 cm) – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów – a z drugiej zrobić ozdobny rancik (ok. 5 minimetrów), który ułożyć na rozwałkowane ciasto. Tak przygotowaną blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i piec ok. 20 minut aż ciasto złapie złoty kolor.
Kiedy ciasto wystygnie, rozsmarować na nim cienką warstwę powideł, a następnie wyłożyć w granicy naszego ranciku masę kajmakową. Masę kajmakową możecie kupić już gotową. Na koniec udekorować mazurka zgodnie z naszą wizją twórczą i gotowe.
Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN