Zupa z pokrzyw – przepis. Pokrzywa – chwast tak nielubiany przez ogrodników, to roślina, którą możemy wykorzystać również w kuchni! Pokrzywa poprawia przemianę materii, poprawia pracę wątroby i żołądka. Zobaczcie przepis na zupę z pokrzyw naszej Czytelniczki Pauliny Nosek.
Składniki
- 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego
- marchewka
- ziemniak
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
- 4 ząbki czosnku
- biała cebula
- 25 g masła
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę obrać, wymyć i pokroić w drobną kostkę. Zalać bulionem drobiowym i ugotować do miękkości. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Wrzucić pokrzywę, chwilę wymieszać i całość przełożyć do zupy.
Dodać kaszę jaglaną i jeśli mamy ochotę – śmietanę. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, podawać z chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem.
Zobacz koniecznie!
