https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenne zupy. Zupa z młodych pokrzyw z kaszą jaglaną [PRZEPIS]

mad
Zupa z pokrzyw. Zobaczcie przepis.
Zupa z pokrzyw. Zobaczcie przepis. Fot. Paulina Nosek
Czy wiecie, że z młodych pokrzyw można ugotować pyszną, wiosenną zupę? Zobaczcie przepis!

Zupa z pokrzyw – przepis. Pokrzywa – chwast tak nielubiany przez ogrodników, to roślina, którą możemy wykorzystać również w kuchni! Pokrzywa poprawia przemianę materii, poprawia pracę wątroby i żołądka. Zobaczcie przepis na zupę z pokrzyw naszej Czytelniczki Pauliny Nosek.

Składniki

  • 1,5 l rosołu drobiowego lub warzywnego
  • marchewka
  • ziemniak
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
  • 4 ząbki czosnku
  • biała cebula
  • 25 g masła
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę obrać, wymyć i pokroić w drobną kostkę. Zalać bulionem drobiowym i ugotować do miękkości. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Wrzucić pokrzywę, chwilę wymieszać i całość przełożyć do zupy.
Dodać kaszę jaglaną i jeśli mamy ochotę – śmietanę. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, podawać z chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lusia.Kusia

Wygotowana i zmiksowana pokrzywa straci dużo właściwości xd Ja polecam sparzyć przez chwilę gorącom wodą, a potem poddusić chwilę na czosnku, zachowa smak, aromat i więcej substancji. Polecam z makaronem pełne ziarno, będzie pysznie i zdrowo ;-)

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska