Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakopane. 20 tys. pączków usmażyli w jedną noc [ZDJĘCIA]

Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
Tłusty Czwartek w tym roku wypada poza okresem ferii, przez co w Zakopanem jest mniej gości. To nie oznacza jednak, że nie ma pracy w cukierniach. - W normalny dzień robimy 1000 pączków, a w Tłusty Czwartek razy dwadzieścia – mówi Maciej Rzankowski, właściciel firmy Samanta.

Na nocnej zmianie ze środy na czwartek pracowała ekipa 25 ludzi, jednak przygotowania do najsłodszego dnia w roku zaczynają się znacznie wcześniej. Przygotowywane są głównie nadzienia do pączków.

- W największej ilości pączków mamy tradycyjnie marmoladę z dodatkiem róży. Następnie marmolada naszej produkcji malinowa, nadzienie waniliowo-adwokatowe i w najmniejszej ilości pączki, które robimy tylko w okresie Tłustego Czwartku, z marmoladą morelową – zaznacza Maciej Rzankowski, który zapowiada, że pączków dla nikogo nie zabraknie. - Troszkę mniej niż w latach ubiegłych, bo Tłusty Czwartek wypadł po okresie feryjnym przez co gości w Zakopanem mamy mniej. Także i pączków zrobimy mniej. Aczkolwiek liczymy na naszych mieszkańców, którzy też spróbują słodkości.

A tutaj sprawdzicie, gdzie można w Zakopanem zjeść przepyszne pączki!

ZOBACZ KONIECZNIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska