Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakręcony torcik [PRZEPIS]

Koło Gospodyń w Białce
Przepis na zakręcony torcik.

Przepis na pyszny torcik poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Białki.

Składniki na biszkopt

  • 8 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru

Składniki na masę

  • 25 dag serka mascarpone
  • 25 dag ricotty
  • 2-3 łyżki kremu typu nutella lub masy krówkowej

Wykonanie

Biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie dodać po łyżce cukru, ciągle ubijając. Po ubiciu białek z cukrem dodawać po żółtku, ciągle ubijając. Przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną małymi porcjami dodawać do piany, ciągle miksując na najniższych obrotach. Biszkopt wylać na dwie blachy i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.

Krem. Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej masy.

Składanie ciasta. Biszkopty ostudzić, pokroić w paski grubości 6-9 cm, w zależności od tego, jaki chcemy mieć wysoki torcik. Każdy pasek posmarować kremem i zwijać spiralnie, aż zużyjemy wszystkie paski. Górę i boki posmarować kremem i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska