https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zakręcony torcik [PRZEPIS]

Koło Gospodyń w Białce
Przepis na zakręcony torcik.

Przepis na pyszny torcik poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Białki.

Składniki na biszkopt

  • 8 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru

Składniki na masę

  • 25 dag serka mascarpone
  • 25 dag ricotty
  • 2-3 łyżki kremu typu nutella lub masy krówkowej

Wykonanie

Biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie dodać po łyżce cukru, ciągle ubijając. Po ubiciu białek z cukrem dodawać po żółtku, ciągle ubijając. Przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną małymi porcjami dodawać do piany, ciągle miksując na najniższych obrotach. Biszkopt wylać na dwie blachy i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.

Krem. Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej masy.

Składanie ciasta. Biszkopty ostudzić, pokroić w paski grubości 6-9 cm, w zależności od tego, jaki chcemy mieć wysoki torcik. Każdy pasek posmarować kremem i zwijać spiralnie, aż zużyjemy wszystkie paski. Górę i boki posmarować kremem i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wybrane dla Ciebie

Szokujące wyznanie żony piłkarza Cracovii. "Był nikim, znienawidzony przez kibiców"

Szokujące wyznanie żony piłkarza Cracovii. "Był nikim, znienawidzony przez kibiców"

Większe bezpieczeństwo cyfrowe klientów. TAURON wdraża blockchain

Większe bezpieczeństwo cyfrowe klientów. TAURON wdraża blockchain

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska