Przepis na pyszny torcik poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Białki.
Składniki na biszkopt
- 8 jaj
- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
Składniki na masę
- 25 dag serka mascarpone
- 25 dag ricotty
- 2-3 łyżki kremu typu nutella lub masy krówkowej
Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie dodać po łyżce cukru, ciągle ubijając. Po ubiciu białek z cukrem dodawać po żółtku, ciągle ubijając. Przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną małymi porcjami dodawać do piany, ciągle miksując na najniższych obrotach. Biszkopt wylać na dwie blachy i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Krem. Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej masy.
Składanie ciasta. Biszkopty ostudzić, pokroić w paski grubości 6-9 cm, w zależności od tego, jaki chcemy mieć wysoki torcik. Każdy pasek posmarować kremem i zwijać spiralnie, aż zużyjemy wszystkie paski. Górę i boki posmarować kremem i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN