Stowarzyszenie Dolina Karpia zorganizowało wyprawę dla tutejszych mieszkańców, gości z obszarów Lokalnych Grup Działania Soła i Wadoviana, a także przedstawicieli mediów po najciekawszych zakątkach tego malowniczego regionu. Była to okazja do zaprezentowania miejsc i obiektów ujętych w ramach Ekomuzeum Doliny Karpia a także posiadaczy lokalnego znaku promocyjnego Dolina Karpia.
W programie znalazły się m.in. spływ galarem z Łączan po Wiśle, wycieczka z ornitologami po największych stawach, wizyta w firmie Skarby Doliny Karpia i spotkanie z producentem karpia wędzonego - wpisanego na listę produktów tradycyjnych, odwiedziny w gospodarstwie agroturystycznym "Na rozstajach" i "Zwierzyńca" w Spytkowicach, wizyta w cukierni "Urbańskich" w Zatorze, gdzie produkowane są "krówki zatorskie" oraz znane lody "Lolly Polly" połączona z warsztatami, a także zwiedzanie "Bałysówki" w Tomicach, gdzie w starym 150-letnim drewnianym domu powstała piękna galeria. Ostatnim punktem był pokaz kulinarny z produktów lokalnych w wykonaniu Ewy Wachowicz i Marcina Polusa w restauracji ośrodka Molo w Osieku.
Jak podkreślali organizatorzy ze Stowarzyszenia Dolina Karpia, każdy może sobie zorganizować taką wycieczkę na dzień, dwa a nawet tydzień. Jest co zobaczyć, bo okazuje się, że Zator i okolica to nie tylko parki rozrywki.
Samo Ekomuzeum Doliny Karpia to 60 ciekawych miejsc, zakątków, w których można podziwiać malownicze krajobrazy, poznać unikatową przyrodę, czy posmakować lokalnej kuchni, szczególnie potraw z wyjątkowych, hodowanych na miejscu ryb
Anna Świątek, dyrektor biura stowarzyszenia, zaznacza, że Ekomuzeum to nie jest to żaden budynek. - Jest to sieć atrakcji i miejsc w terenie prezentujących „żywe” dziedzictwo przyrodnicze, historyczne i kulturowe, pozwalających w wyjątkowy sposób zobaczyć, poznać i doświadczyć różnych wartości regionu - mówi Anna Świątek.
Ekomuzeum Doliny Karpia zaprasza w ciekawe zakątki, gdzie można podziwiać malownicze krajobrazy, poznać unikatową przyrodę, dowiedzieć się, na czym polega gospodarka stawowa oraz posmakować lokalnej kuchni, szczególnie potraw z wyjątkowych, hodowanych na miejscu ryb. Ekomuzeum to także okazja do spotkania z pasjonatami, którzy nie tylko opowiadają o swojej działalności, prezentują niezwykłe wyroby ale też uczą jak można je zrobić samemu.
Chętni proszeni są o wcześniejsze ustalenie terminu bezpośrednio z gospodarzami miejsc lub ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia pełniącym funkcję Koordynatora Ekomuzeum. Atrakcyjne wydarzenia i imprezy odbywają się tutaj przez cały rok.
Więcej informacji o Ekomuzeum Doliny Karpia na stronie: www.ekomuzeumdolinykarpia.pl, na której można znaleźć także aplikację mobilna Ekomuzeum Doliny Karpia. Aplikacja zastąpi z powodzeniem tradycyjną mapę lub przewodnik podczas odwiedzania regionu.
Zator. Podróż po Dolinie Karpia z Anną Seniuk, Ewą Wachowicz...
KONIECZNIE SPRAWDŹ:
