Polecamy przepis na pyszne i pożywne przekąski, które przygotujemy na bazie miodu i płatków owsianych.
Składniki
- 150 g płatków owsianych zwykłych (np. marki Halina)
- 150 g mieszanki orzechów z żurawiną lub dowolnie innych orzechów i suszonych owoców
- 100 g masła
- 150 g miodu
Wykonanie:
Orzechy i suszone owoce posiekać na drobniejsze kawałki. Masło rozpuścić w rondelku z miodem tak aby składniki się połączyły.
W misce wymieszać orzechy z płatkami owsianymi i dodać rozpuszczone masło. Całość połączyć.
Małą blaszkę do pieczenia obłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę na batony. Piekarnik ustawić na grzanie góra i dół bez termoobiegu i rozgrzać do 150 stopni. Masę piec przez około 25 minut.
Po wyciągnięciu zostawić do przestudzenia. Wyciąć batony.
Zobacz też: Przekąski. Chipsy niekoniecznie ziemniaczane – z czego przygotować chrupiące talarki?
Zobacz koniecznie: Domowe batoniki owsiano-morelowe bez cukru
