Owoce do suszenia
Zobacz wideo: Polska europejskim liderem w produkcji malin
Suszone śliwki z własnego ogrodu do pieczonego schabu lub świątecznego bigosu. Sos z zebranymi osobiście grzybami, a do przekąszenia suszone jabłka, morele i banany. Takie menu możemy zacząć przygotowywać już latem i jesienią, kiedy dostępne są świeże, krajowe zbiory.
Jakie owoce i warzywa można suszyć?
Przykłady znajdziesz w galerii:
Jak suszyć świeże owoce i warzywa?
- w suszarce,
- na grzejniku,
- w piekarniku,
- na słońcu.
Ważny jest dopływ świeżego powietrza i by na plasterkach nie gromadził się kurz. "Produkty rozkłada się na gęstej siatce, najlepiej naciągniętej na jakieś ramy - gdyż wtedy powietrze dochodzi również od dołu", radzi Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa rolniczego.
Najtańsza będzie naturalna metoda, największy koszt pojawi się w przypadku suszenia żywności w piekarniku. Najłatwiejszy może być sposób z wykorzystaniem elektrycznej suszarki.
To też może Cię zainteresować
Grubość plastrów nie powinna być większa niż 0,5 cm. Inaczej w przypadku np. nektarynek, brzoskwiń, śliwek, które mogą być suszone pocięte na ćwiartki).
Chipsy z jabłek - jak je zrobić?
Jabłka myjemy i wydrążamy środek. Kroimy na plastry o grubości ok. 2 mm. Na blaszce wyłożonej pergaminem suszymy w temperaturze 100-150°C na najniższej półce piekarnika z termoobiegiem przez około 1-1,5 godziny. Przechowujemy w suchym miejscu.
Jak suszyć śliwki?
Myjemy w bardzo ciepłej wodzie, suszymy i usuwamy pestki. Rozkładamy pergamin na blaszce i układamy połówki śliwek. Suszymy w piekarniku w niskiej temperaturze 60-80 stopni albo w suszarce elektrycznej.
Chipsy z bananów
Obieramy banany i kroimy na plasterki 3-4 mm. Pieczemy je na blaszce z pergaminem krótko i w wysokiej temperaturze - 250 st., przez kwadrans.
Suszenie warzyw
Do suszenia nadają się przede wszystkim warzywa korzeniowe i naciowe. Wystarczy im niska temperatura w suszarce lub na powietrzu. Marchewkę kroimy na plasterki o grubości 3 mm.
Jeszcze raz sięgamy po rady z portalu Świętokrzyskiego ODR: "Warzywa wymagają różnej temperatury i czasu suszenia. Warzywa naciowe - do 50 °C, korzeniowe - 60 °C, strączkowe - 40 °C. Kiedy warzywa podeschną po 4- 6 godzin suszenia można zwiększyć im temp do max 70°C. Susz jest gotowy po 24 godzinach".
