Dagmara Wodnicka z Krakowa lubi tradycyjną polską kuchnię. Poleca zupę z dyni. – Jest pyszna i wspaniale rozgrzeje w jesienne, chłodne popołudnia – mówi.
Składniki
- mała dynia
- 2 ziemniaki
- bulion warzywny
- puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, imbir, cynamon, papryka chili
Dodatkowo
- grzanki
Wykonanie
Małą dynię (do 2 kg) obrać, wydrążyć pestki i pokroić na kawałki, obrać i pokroić także dwa ziemniaki. Dynię i ziemniaki wrzucić do małej ilości wody lub bulionu warzywnego, posolić i rozgotować. Całość można potem rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Do garnka dolać trochę wody a kiedy się zagotuje, wlać puszkę mleka kokosowego. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, imbirem, odrobiną cynamonu i ostrą papryką chili.
Na patelni uprażyć pestki z dyni i ozdobić nimi zupę. Można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.
Zobacz też:przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników