Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem [PRZEPIS]

mad
Aromatyczna zupa z dyni.
Aromatyczna zupa z dyni. pixabay.com
Przepis na zupę z dyni.

Dagmara Wodnicka z Krakowa lubi tradycyjną polską kuchnię. Poleca zupę z dyni. – Jest pyszna i wspaniale rozgrzeje w jesienne, chłodne popołudnia – mówi.

Składniki

  • mała dynia
  • 2 ziemniaki
  • bulion warzywny
  • puszka mleka kokosowego
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, imbir, cynamon, papryka chili

Dodatkowo

  • grzanki


Wykonanie

Małą dynię (do 2 kg) obrać, wydrążyć pestki i pokroić na kawałki, obrać i pokroić także dwa ziemniaki. Dynię i ziemniaki wrzucić do małej ilości wody lub bulionu warzywnego, posolić i rozgotować. Całość można potem rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Do garnka dolać trochę wody a kiedy się zagotuje, wlać puszkę mleka kokosowego. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, imbirem, odrobiną cynamonu i ostrą papryką chili.
Na patelni uprażyć pestki z dyni i ozdobić nimi zupę. Można podawać z grzankami z masłem czosnkowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska