To ich czas! Właśnie teraz są pełne smaku i składników odżywczych. Miały szansę wzrastać w promieniach słońca i w pełni dojrzeć. Pomidory! Im dojrzalsze, tym czerwieńsze, a tym samym bogatsze w likopen, któremu zawdzięczają swoją barwę. Koniecznie korzystajmy teraz z ich wszechobecności na straganach i sklepowych półkach. Niezwykle uniwersalne, sprawdzą się w zupie, sałatce, jako dodatek do drugiego dania i składnik koktajlu. Pieczone, gotowane, z puszki czy suszone. Smaczne i zdrowe! Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać pomidory w kuchni.
Warto jeść pomidory pod każdą postacią, bo ich miąższ jest ważny. Odpowiada za to czerwony barwnik - likopen. Co ciekawe, nie traci się jego zawartości w procesie obróbki cieplnej. Dlatego, wbrew temu, co można by sądzić, bogate w likopen są sosy i koncentraty pomidorowe, w tym te powstałe w procesie suszenia. Co więcej, jest on w nich łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Ponadto pomidory cechują się zawartością witaminy C, błonnika, kwasu foliowego, potasu.
Pomidorowa klasyka
Zupę pomidorową zna każdy. To jedna z najprostszych do przygotowania potraw. Można do jej przyrządzenia wykorzystać świeże pomidory, ale też te z puszki lub w postaci suszonej. Aby zyskała kremową konsystencję, możemy dodać śmietanę. Smak wzbogaci ząbek czosnku. Zupę warto udekorować gałązką świeżego tymianku.
Kremowa zupa pomidorowa [PRZEPIS]

Składniki:
- 70 g pasty pomidorowej
- 750 g świeżych pomidorów
- Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
- 1 cebula
- gałązki świeżego tymianku
- 125 ml śmietany 12%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i obrane ze skórki świeże pomidory.
Spaghetti Bolognese Knorr wymieszaj z 350 ml wody i połącz w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.
Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.
Pomidor? Klops!
Pomidory znakomicie pasują do mięs – jako składnik farszu czy baza sosów, na przykład tych do klopsów. To danie, które uwielbiają zwłaszcza najmłodsi. Co ważne, przygotowywane na parze.
Klopsiki na parze z sosem pomidorowym [PRZEPIS]

Składniki:
- 500 g dowolnego mięsa mielonego
- 2 jajka
- Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie Smaczne! Knorr
- 750 g świeżych pomidorów
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.
Połowę Klopsików w sosie pomidorowym Knorr oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.
Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu garnka z gotującą się wodą, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.
Na patelnię wrzuć obrane i pokrojone pomidory i dodaj pozostałą część produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.
Pomidory w stylu środziemnomorskim
Pomidory do Polski przywędrowały za sprawą królowej Bony, która pochodziła z Włoch. Może dlatego tak dobrze smakują nam w daniach przygotowanych w oparciu o śródziemnomorskie receptury? Makaron tagliatelle zachwyci nas w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i serem feta. Dodatek papryczki chili nada potrawie wyrazistego charakteru.
Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim [PRZEPIS]

Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 50 g czarnych oliwek
- pęczek świeżego tymiamnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 sztuki czosnku
- 1 papryka chilli
- Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
- 1 puszka pomidorów pelati
- 60 g sera feta
Sposób przygotowania:
Ugotuj tagliatelle w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, posiekaj tymianek, chili i czosnek.
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż chili i czosnek. Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj pomidorki koktajlowe, pomidory z puszki, czarne oliwki, tymianek i produkt do spaghetti bolognese Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, zagotuj. Dodaj gorący makaron z wody. Wszystko raz jeszcze pomieszaj.
Gotowy makaron nałóż na talerze, pokrusz z wierzchu serem feta.
Nie tylko tagliatele, ale właściwie każdy rodzaj makaronu stworzy harmonijne połączenie z pomidorami. Szybki i prosty pomysł na obiad to penne w sosie pomidorowym. Do makaronu dodajemy cukinię, marchewkę i pomidory z puszki (w sezonie sprawdzą się świeże warzywa). Do sosu, aby wzmocnić jego smak, możemy dodać kilka kawałków anchois, kaparów lub garść parmezanu.
Penne w pomidorowym sosie [PRZEPIS]

Składniki:
- 300 g makaronu penne
- Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 750 g świeżych pomidorów
- łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj na sposób al dente, według zaleceń producenta.
Cebulę pokrój w półplastry, marchew obierz, cukinię i marchew pokrój w cienkie plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa, dodaj do nich obrane i pokrojone pomidory oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr.
Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos dopraw do smaku suszonym oregano i garścią posiekanej bazylii.
Faszerowane pomidory
Pomidory jako podstawa dania? Ten przepis udowadnia, że nie tylko faszerowana papryka może być smaczna. Ze świeżych pomidorów odcinamy „kapelusze” i pozbywamy się pestek. Do środka dodajemy przygotowany wcześniej farsz z połączenia mielonego mięsa, ryżu i aromatycznych przypraw. Na wierzch kładziemy plaster sera mozzarella. Zamykamy całą kompozycję i wstawiamy do piekarnika.
Faszerowane pomidory z mięsem i ryżem [PRZEPIS]

Składniki:
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 8 pomidorów
- Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
- 200 g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- szklanka ugotowanego ryżu
- 1 mozzarella
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane. Ugotuj ryż.
Do mięsa dodaj posiekane pomidory razem z sokiem oraz produkt Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.
Farsz wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz dodatkowo doprawić go świeżymi ziołami, np. bazylią.
Ze świeżych pomidorów odetnij kapelusze z ogonkiem i łyżeczką pozbądź się pestek. Możesz posiekać pomidorowe pestki i dodać je do mięsnego farszu.
Do pustych pomidorów nakładaj farsz. Na wierzchu połóż plasterek sera mozzarella.
Przykryj pomidory kapeluszami i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut.
Zobacz, jakie przetwory z pomidorów warto zrobić na zimę:
