Babka ziemniaczana to świetny pomysł na sycący obiad z prostych składników.
-Taką babkę pamiętam z dzieciństwa (lata 60/70) w domu rodzinnym i taką piekę kilka razy w roku w okresie jesienno-zimowym – mówi nasz Czytelnik Sylwester Bobel. Polecamy przepis.
Składniki
- 2 kg ziemniaków białych
- 2 jaja duże (3 jeżeli małe)
- 2 duże cebule
- 30 dag lekko wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy - wg mnie najlepsza podwawelska
- 5 dag kaszy gryczanej (nie może być palona)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie babki ziemniaczanej
Kaszę gryczaną opłukać, zalać gorącą wodą i podgotować około 10 minut.
Kiełbasę i boczek pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na patelni, jak wytopi się tłuszcz, dodać posiekaną drobno cebulę.
Ziemniaki obrać, umyć, starkować. Odsączyć na sitku,przełożyć do dużej miski.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną – dobrze wymieszać. Następnie wbić jaja i znów porządnie wymieszać. Do masy dodać przesmażony boczek, kiełbasę i cebulę (bez wytopionego tłuszczu), dołożyć kaszę gryczaną wcześniej odsączoną na sitku. Dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę.
Masę przelać do wcześniej wysmarowanej brytfanki posypanej delikatnie mąką pszenną. Całość polać tłuszczem z patelni. Wstawić do nagrzanego do 220 C piekarnika i piec ok. 1,5 godziny, tak by z wierzchu była chrupiąca skórka.
