Pizza bez glutenu. Gluten, czyli białko roślinne występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie, to składnik, który niektórzy eliminują ze swojej diety ze względu na wskazania medyczne, a inni kierując się przekonaniem, że dieta bez glutenu przynosi wiele korzyści dla organizmu. Niezależnie od tego jakie mamy motywacje - czy dieta bezglutenowa jest nudna i pozbawiona kulinarnych przyjemności? Absolutnie nie!
Przepisem na bezglutenową pizzę podzielili się nasi Czytelnicy Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga „Kuchenne Wariacje”.

Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką [PRZEPIS]
Składniki na pizzę:
- 80 g maki gryczanej
- 60 g mąki ryżowej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Składniki na zaczyn do pizzy:
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Składniki na sos do pizzy:
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
Składniki na nadzienie do pizzy:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 opakowanie tartej mozzarelli 150 g
- parmezan
- sól, pieprz
Dodatkowo
- okrągła forma do pizzy o średnicy 28 cm.
Wykonanie
Pizzę zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do szklanki wsypujemy drożdże, cukier, mąkę gryczaną, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na chwilę aż przygotujemy składniki na ciasto.
Do miski wsypujemy obie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy. Dodajemy olej, zaczyn oraz wodę i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste, ale nie będzie one takie jak na zwykłą pizzę pszenną, którą wyrabia się na stolnicy. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 30 minut.
W tym czasie zabieramy się za kurczaka. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy. Gdy kurczaka mamy gotowego to dodajemy odsączoną i przepłukaną wodą czerwoną fasolkę i mieszamy.
Teraz bierzemy formę do pizzy i wykładamy ją papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem, żeby ciasto się nie przykleiło. Ciasto wykładamy na formę, cienko i równomiernie rozsmarowujemy łyżką. Na ciasto wykładamy sos (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy) i pędzelkiem rozprowadzamy po cieście. Na sos nakładamy tartą mozzarellę. Następnie naszą mieszankę kurczaka z fasolką i wierzch posypujemy parmezanem. Parmezanu dajemy tyle żeby przykryć wszystkie składniki.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i pieczemy 20 minut.
