Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką na Międzynarodowy Dzień Pizzy 2021 [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką. Zobaczcie przepis.
Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką. Zobaczcie przepis. Fot. Stanisław Romek
Czy da się przygotować bezglutenową pizzę? Czy dziś, 9 lutego w Międzynarodowy Dzień Pizzy osoby na diecie bezglutenowej mają rezygnować z przyjemności zjedzenia pizzy? Absolutnie nie! Do przygotowania pysznej bezglutenowej pizzy mogą użyć m.in. mąki gryczanej. Jak zrobić bezglutenową pizzę? Zobaczcie przepis naszych Czytelników.

Pizza bez glutenu. Gluten, czyli białko roślinne występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie, to składnik, który niektórzy eliminują ze swojej diety ze względu na wskazania medyczne, a inni kierując się przekonaniem, że dieta bez glutenu przynosi wiele korzyści dla organizmu. Niezależnie od tego jakie mamy motywacje - czy dieta bezglutenowa jest nudna i pozbawiona kulinarnych przyjemności? Absolutnie nie!
Przepisem na bezglutenową pizzę podzielili się nasi Czytelnicy Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga „Kuchenne Wariacje”.

Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką.
Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką. Fot. Stanisław Romek

Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką [PRZEPIS]

Składniki na pizzę:

  • 80 g maki gryczanej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na zaczyn do pizzy:

  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na sos do pizzy:

  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii

Składniki na nadzienie do pizzy:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 opakowanie tartej mozzarelli 150 g
  • parmezan
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • okrągła forma do pizzy o średnicy 28 cm.

Wykonanie
Pizzę zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do szklanki wsypujemy drożdże, cukier, mąkę gryczaną, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na chwilę aż przygotujemy składniki na ciasto.

Do miski wsypujemy obie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy. Dodajemy olej, zaczyn oraz wodę i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gęste, ale nie będzie one takie jak na zwykłą pizzę pszenną, którą wyrabia się na stolnicy. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 30 minut.

W tym czasie zabieramy się za kurczaka. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy. Gdy kurczaka mamy gotowego to dodajemy odsączoną i przepłukaną wodą czerwoną fasolkę i mieszamy.

Teraz bierzemy formę do pizzy i wykładamy ją papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem, żeby ciasto się nie przykleiło. Ciasto wykładamy na formę, cienko i równomiernie rozsmarowujemy łyżką. Na ciasto wykładamy sos (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy) i pędzelkiem rozprowadzamy po cieście. Na sos nakładamy tartą mozzarellę. Następnie naszą mieszankę kurczaka z fasolką i wierzch posypujemy parmezanem. Parmezanu dajemy tyle żeby przykryć wszystkie składniki.

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i pieczemy 20 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska