Przepis na dwukolorową zebrę dyniowo-czekoladową naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 6 dużych jajek
- szklanka cukru
- 40 dag mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag dyni
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki pestek dyni
WYKONANIE
Dynię obrać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut. Zmiksować na puree. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po odrobinie cukru i jednym żółtku. Masę jajeczną połączyć z musem dyniowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, a na końcu olej. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao.
Ciasto wylewać po jednej łyżce na przemian ciemne z jasnym na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto można przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie spiekło z wierzchu. Jeszcze ciepłe polać roztopioną z mlekiem czekoladą i posypać pestkami dyni.
