Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto biszkoptowe: z masą budyniową i galaretką. TOP 12 przepisów na ciasta na biszkopcie, które zawsze wychodzą

opr. Magda Smoleń
Pyszne ciasta biszkoptowe. Zobacz TOP 12 sprawdzonych przepisów naszych Czytelników na ciasta na biszkopcie. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Pyszne ciasta biszkoptowe. Zobacz TOP 12 sprawdzonych przepisów naszych Czytelników na ciasta na biszkopcie. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Fot. Katarzyna Jaworek
Biszkopt to nic trudnego! To lekkie ciasto na bazie jajek i mąki. Na podstawie biszkoptu można przygotować wiele smacznych i wyjątkowych ciast. Nie tylko tortów! Zobaczcie najlepsze przepisy na ciasta na biszkopcie, m.in. ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką, ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem czy w końcu ciasto cherry na biszkopcie z masą budyniową i galaretką. A może mocno alkoholowe ciasto pijana zakonnica” lub tiramisu dla pełnoletnich? Palce lizać!

Ciasto biszkoptowe. Oto sprawdzone przepisy!

Ciasta na biszkopcie to nic trudnego. Podstawą dobrego biszkoptu są jajka i mąka. Niektórzy dodają również proszek do pieczenia, ale nie ma takiej potrzeby. Dobrze ubita piana z białek to podstawa! Pamiętajmy również, żeby wszystkie składniki na biszkopt miały temperaturę pokojową. Mąkę należy dobrze przesiać, a białka z mąką wymieszać delikatnie. Gotowi na pyszne ciasta na biszkopcie?

Najlepsze przepisy na ciasta biszkoptowe Czytelników Gazety Krakowskiej:

  • Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką
  • Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu
  • Rolada biszkoptowa z masą kakaową i powidłami śliwkowymi
  • Ciasto cherry na biszkopcie z masą budyniową i galaretką
  • Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”
  • Rewelacyjne ciasto na biszkopcie „Poezja”
  • Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”
  • Włoskie tiramisu dla pełnoletnich. Mocno alkoholowe
  • Ciasto biszkoptowe z pianką i borówkami, czyli "smerfetka"
  • Ciasto z truskawkami na biszkopcie z galaretką i masą śmietanową, czyli torcik babci Danusi
  • Ciasto z malinami na biszkopcie z mascarpone „malinowy puszek”
  • Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Przypomnijmy. Ciasto biszkoptowe można przygotować metodą "na ciepło" lub "na zimno". "Na ciepło" - masę złożoną z jaj i cukru ubija się, ogrzewając ją na parze. Podwyższona temperatura masy jajowej (nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza!) sprawia, iż zawarty w niej cukier rozpuszcza się, a masa staje się rzadsza. Umożliwia to wtłoczenie większej ilości powietrza, które jest czynnikiem spulchniającym ciasto. Przygotowanie ciasta biszkoptowego metodą "na zimno" wiąże się z oddzieleniem białek jaj od żółtek.

Szukasz przepisów na inne pyszne ciasta? Zobacz koniecznie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska