- Ciasto drożdżowe według przepisu babci Mieci posmakuje każdemu – zapewnia nasza czytelniczka, Patrycja Fudalewska-Jasińska, autorka bloga Miksturownik.
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać ciepłe, ale nie gorące mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagnieść ciasto i długo je wyrabiać. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść. Żółtka, cukier i kakao dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i posmarować je masą kakaową. Zawinąć jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec od 50 do 60 minut. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Zobacz też:Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem
