Co podać na ciepło w Sylwestra 2024? Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne dania.
- Zupa meksykańska z mięsem, fasolą, kukurydzą, papryką i pieczarkami
- Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką
- Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa
- Chili con carne
- Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich
Zupa meksykańska z mięsem, fasolą, kukurydzą, papryką i pieczarkami [PRZEPIS]

Składniki:
- 70 dag mięsa drobiowego: indyk lub kurczak
- 60 dag pieczarek
- 5 cebul
- 3 papryki: zielona, czerwona i żółta
- 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki
- papryczka chili, świeża lub w proszku, można też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- sól, pieprz, zioła jakie lubicie
- olej
Wykonanie zupy meksykańskiej:
W dużym rondlu, w którym będzie gotowała się zupa, rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę, aby się przyrumieniło. Przekładamy je do miski, a w garnku podsmażamy pieczarki.
Do gotowych pieczarek przekładamy mięso i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę zwykłą i chili pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i chwilę razem gotujemy. Do zupy dokładamy odcedzoną kukurydzę i parę minut przed końcem gotowania wsypujemy odsączoną fasolę.
Aby zagęścić wywar odlewamy 3 chochle zupy bez mięsa do miski, dokładamy 2-3 łyżki mąki z cieciorki i miksujemy, a następnie wlewamy do gotującej się zupy.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”
Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką [PRZEPIS]

Składniki
- ok. 60 dag wołowiny pieczeniowej
- 1-2 cebule 3-4 ząbki czosnku
- 2 czerwone i 2 zielone papryki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka cieciorki
- groszek świeży, mrożony lub z puszki
- pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone) 3 łyżki oliwy
- 1-2 pęczki natki kolendry lub pietruszki
- przyprawy zmielone: łyżeczka kolendry, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku
Wykonanie
Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz. Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki. Po kilku minutach, jak papryki zmiękną, dodać zmielone mięso wołowe. Podsmażać kolejne 5-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając, aby nie przypalić. W razie potrzeby, dolać trochę wody. Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę i pomidory. Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości. Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”
Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa [PRZEPIS]

Składniki
- 50 dag mięsa wołowego na gulasz
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki smalcu
- pomidory w puszce
- ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
- litr bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga Ostra na słodko
Chili con carne [PRZEPIS]

Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- ½ puszki fasoli czerwonej
- ½ puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) lub gotowa przyprawa do dań meksykańskich lub do chili con carne
Wykonanie
W niedużym garnku podsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy oraz fasolę i kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe.
Przepis Karoliny Marczewskiej
Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki
- mała główka kapusty
- 80 dag kapusty kiszonej
- 50 dag wołowiny
- 50 dag kiełbasy zwyczajnej
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
- sól
Wykonanie
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Świeżą kapustę poszatkować, posolić i pozostawić w misce na ok. 15 minut. Następnie dodać do uduszonej wieprzowiny. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać obydwie kapusty, pokrojone plasterki kiełbasy, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa
Zobacz też przepisy na sylwestrowe przekąski:
