Przepisem na ten sernik podzieliła się Maria Cekiera, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Dubiu. Sernik robi furorę na każdej imprezie. Sekretem jest dobry, wiejski ser. Warto więc takiego poszukać, a efekt będzie rewelacyjny.
Składniki na masę twarogową
- 1 kg sera białego
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka (białka zostawić do piany)
- 2 budynie śmietankowe
- cukier waniliowy
Składniki na kruchy spód
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- proszek do pieczenia
- jajko
- żółtko
- trochę śmietany
Wykonanie
Zagnieść ciasto na kruchy spód, włożyć do formy.
Przygotować masę serową: wymieszać wszystkie składniki mikserem. Gotową masę przelać na kruche ciasto, piec 40 minut.
Ubić pianę z białek, które zostały, polać tym ciasto i piec jeszcze przez 20 minut.
Zobacz koniecznie!

Wideo