https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą [PRZEPIS]

mad
Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą. Zobaczcie przepis!
Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą. Zobaczcie przepis! Fot. mad
Sernik nad sernikami! Idealnie wilgotny, z miękką bezą na wierzchu – zobaczcie przepis.

Przepisem na ten sernik podzieliła się Maria Cekiera, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Dubiu. Sernik robi furorę na każdej imprezie. Sekretem jest dobry, wiejski ser. Warto więc takiego poszukać, a efekt będzie rewelacyjny.

Składniki na masę twarogową

  • 1 kg sera białego
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka (białka zostawić do piany)
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier waniliowy

Składniki na kruchy spód

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • proszek do pieczenia
  • jajko
  • żółtko
  • trochę śmietany

Wykonanie
Zagnieść ciasto na kruchy spód, włożyć do formy.
Przygotować masę serową: wymieszać wszystkie składniki mikserem. Gotową masę przelać na kruche ciasto, piec 40 minut.
Ubić pianę z białek, które zostały, polać tym ciasto i piec jeszcze przez 20 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska