Tarta to jedna z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Ciasto można przygotować zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Aleksandry Faiks na tartę z serkiem mascarpone i owocami.
Składniki
- 25 dag mąki
- 15 dag masła (+do posmarowania)
- 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania)
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 20 dag serka mascarpone
- 10 dag serka waniliowego homogenizowanego
- owoce (maliny, jagody, poziomki)
- odrobina bułki tartej
Wykonanie
Owoce umyć. Wymieszać masło z mąką do stworzenia okruchów. Dodać cukier (3 łyżki) i wymieszać. Następnie dodać jajko, uformować kulę ciasta. Formę na tartę natłuścić masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Wykleić formę ciastem, nakłuć widelcem i piec 10 minut w 200 stopniach. Następnie wysmarować roztrzepanym jajem i piec jeszcze 15 minut.
W tym czasie wymieszać mascarpone z serkiem waniliowym i 2 łyżkami cukru. Upieczony spód schłodzić. Gdy wystygnie, udekorować serem i owocami. Schłodzić w lodówce, ok. 2 godzin.
Zobacz koniecznie!
