Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dietetyczne brownie z fasoli i bananów [PRZEPIS]

Ewa Lenczyk-Chmielarska
Ewa Lenczyk-Chmielarska
Dietetyczne brownie z fasoli i bananów.

Ewa Lenczyk-Chmielarska, autorka bloga Babeczka Piecze, lubi zaszyć się w kuchni, by gotować i odkrywać nowe smaki. Dlatego na blogu znajdziecie różnorodne przepisy od kuchni europiejskiej po dania dalekiego wschodu.

Składniki

  • 440 g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki
  • 2 średnie banany, z czerniejącą skórką
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 40 g gorzkiej czekolady 70 proc.
  • garść orzeszków ziemnych bez soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Fasolę odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. Żółtka zblendować z fasolą, bananami i miodem.Dodać kakao, cynamon, ekstrakt waniliowy, sodę i dokładnie wymieszać. Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (lub do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto nie jest słodkie, wiec jeżeli lubicie słodsze wypieki można dodać więcej miodu lub kilka łyżek cukru trzcinowego.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska