Jak dostarczyć superlunch do pracy żeby nie stracił na jakości smakowej i wizualnej i aromatycznej? Nic trudnego! Karolina i Maciej Szaciłło sypią pomysłami i metodami na pakowanie i transport każdego rodzaju dania. Od zupy, poprzez dania jednogarnkowe, aż do pełnych obiadów wymagających rozparcelowania poszczególnych składników.
W kuchni, podobnie jak w życiu, wszystko jest kwestią właściwego przygotowania. Czyli mądrze zaplanowanej listy zakupów, odpowiedniego sprzętu i odrobiny sprytu.
Takimi słowami Maciej Szaciłło wprowadza czytelników w praktykę przygotowywania super szybkich i super zdrowych lunchy – super szybkich czyli takich, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Superlunche to książka, którą doceni każdy, kto potrzebuje praktycznych, wyłożonych w prosty sposób metod i narzędzi niezbędnych do przygotowania zdrowych i szybkich lunchy do pracy. Książka oferuje znacznie więcej: wszystkich ciekawych świata kulinariów i zasad łączenia składników, zainteresuje opisywane tutaj holistyczne podejście do zdrowia i żywienia, dzięki któremu autorzy łączą zdobycze współczesnej dietetyki z ajurwedą – najstarszą nauką o zdrowiu. Ważna jest także sezonowość – przepisy są podzielone na wszystkie cztery pory roku, a przy każdym z nich rady jak zapakować danie żeby po transporcie i kilku godzinach w zamknięciu nadal smakowało wyśmienicie i pobudzało apetyt wyglądem.
W rozdziale z lekkimi wiosennymi, a zarazem pożywnymi daniami królują składniki pomagające oczyścić organizm, schudnąć i energetyzować. Dania są lekkie ale dobrze przyprawione. Wszystkie lunche są wegańskie lub laktowegetariańskie. Autorzy zachęcają do eksperymentowania z kuchnią roślinną, by ograniczyć spożycie mięsa przynajmniej do 2-3 razy w tygodniu – zgodnie z najnowszą Piramidą Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia.
Książka oferuje także bogate menu lunchy na okres jesienno-zimowy oraz dla wszystkich, którzy potrzebują wysokoenergetycznych i budujących uczucie sytości na dłuższy czas, bez względu na porę roku.
Karolina i Maciej Szaciłło - eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. "Depresja. Jedzenie, które leczy", "Zdrowa tarczyca", dwóch części "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem", "Jedzenie, które leczy", "Detoksy", "Jem (to co) kocham i chudnę".
Zobacz też:Pomysł na lunch. Lekkie sałatki do pracy
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym
Zobacz też:Grillowana sałatka z cukinii i tofu
Zobacz też:Letnia sałatka ziołowa-pomidorowa
Zobacz też:Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Zobacz też:Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera
Zobacz też:Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem
Zobacz też:Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem