Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Do poczytania: „Superlunche” Karoliny i Macieja Szaciłło [KSIĄŻKA]

mad
Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy książki "Superlunche".
Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy książki "Superlunche". materiały prasowe
Przepisy na ekspresowe, zdrowe i nowoczesne lunche.

Jak dostarczyć superlunch do pracy żeby nie stracił na jakości smakowej i wizualnej i aromatycznej? Nic trudnego! Karolina i Maciej Szaciłło sypią pomysłami i metodami na pakowanie i transport każdego rodzaju dania. Od zupy, poprzez dania jednogarnkowe, aż do pełnych obiadów wymagających rozparcelowania poszczególnych składników.

W kuchni, podobnie jak w życiu, wszystko jest kwestią właściwego przygotowania. Czyli mądrze zaplanowanej listy zakupów, odpowiedniego sprzętu i odrobiny sprytu.

Takimi słowami Maciej Szaciłło wprowadza czytelników w praktykę przygotowywania super szybkich i super zdrowych lunchy – super szybkich czyli takich, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.

Superlunche to książka, którą doceni każdy, kto potrzebuje praktycznych, wyłożonych w prosty sposób metod i narzędzi niezbędnych do przygotowania zdrowych i szybkich lunchy do pracy. Książka oferuje znacznie więcej: wszystkich ciekawych świata kulinariów i zasad łączenia składników, zainteresuje opisywane tutaj holistyczne podejście do zdrowia i żywienia, dzięki któremu autorzy łączą zdobycze współczesnej dietetyki z ajurwedą – najstarszą nauką o zdrowiu. Ważna jest także sezonowość – przepisy są podzielone na wszystkie cztery pory roku, a przy każdym z nich rady jak zapakować danie żeby po transporcie i kilku godzinach w zamknięciu nadal smakowało wyśmienicie i pobudzało apetyt wyglądem.

W rozdziale z lekkimi wiosennymi, a zarazem pożywnymi daniami królują składniki pomagające oczyścić organizm, schudnąć i energetyzować. Dania są lekkie ale dobrze przyprawione. Wszystkie lunche są wegańskie lub laktowegetariańskie. Autorzy zachęcają do eksperymentowania z kuchnią roślinną, by ograniczyć spożycie mięsa przynajmniej do 2-3 razy w tygodniu – zgodnie z najnowszą Piramidą Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia.

Książka oferuje także bogate menu lunchy na okres jesienno-zimowy oraz dla wszystkich, którzy potrzebują wysokoenergetycznych i budujących uczucie sytości na dłuższy czas, bez względu na porę roku.

Karolina i Maciej Szaciłło - eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. "Depresja. Jedzenie, które leczy", "Zdrowa tarczyca", dwóch części "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem", "Jedzenie, które leczy", "Detoksy", "Jem (to co) kocham i chudnę". 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska