https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dodatek do grilla: dietetyczne frytki z buraka [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Joanna Tokarz
Dietetyczne frytki z buraka. Zobaczcie przepis!

Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie poleca dietetyczne frytki z buraka. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do grilla lub dań obiadowych.

Składniki na 1 porcję

  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól morska, pieprz do smaku

Wykonanie

Buraki umyć, obrać dokładnie i pokroić w plastry, a następnie w zgrabne słupki. Ich grubość zależy od upodobań, ale ja zrobiłam cieńsze, by szybciej się upiekły.
Przełożyć do miski, dodać oliwę, rozmaryn, tymianek oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać ze sobą i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Frytki takie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut (grzałka góra-dół), a następnie przez 10 minut zarumienić włączając funkcję opiekania/grilla. W trakcie pieczenia mieszać parokrotnie, by równomiernie się upiekły. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska