Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie poleca dietetyczne frytki z buraka. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do grilla lub dań obiadowych.
Składniki na 1 porcję
- 4 średniej wielkości buraki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól morska, pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki umyć, obrać dokładnie i pokroić w plastry, a następnie w zgrabne słupki. Ich grubość zależy od upodobań, ale ja zrobiłam cieńsze, by szybciej się upiekły.
Przełożyć do miski, dodać oliwę, rozmaryn, tymianek oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać ze sobą i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Frytki takie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut (grzałka góra-dół), a następnie przez 10 minut zarumienić włączając funkcję opiekania/grilla. W trakcie pieczenia mieszać parokrotnie, by równomiernie się upiekły. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
Zobacz koniecznie!
