https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pieczywo. Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem [PRZEPIS]

mad
Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem. Zobaczcie przepis!
Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem. Zobaczcie przepis! Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska
Domowe pieczywo. Nic tak nie smakuje jak pyszna, domowa bułka. Zrobienie w domu bułek wcale nie jest trudne! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na pyszne bułki z z camembertem i szczypiorkiem!

Domowe bułki – przepis. Smak domowych bułek można podkręcić serem camembertem. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja Fudalewska-Jasińska.

Składniki

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • posiekany pęczek szczypiorku
  • 455 ml ciepłej wody
  • 30 dag sera camembert lub brie pokrojonego w kawałki ok. 1 cm na 1 cm
  • białko do posmarowania
  • ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania

Wykonanie
W dużej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Nakłuć je i podzielić na 12 równych porcji. Uformować z każdej porcji kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera. Zlepić dokładnie ciasto i odłożyć na naoliwioną blachę. Najlepiej, żeby leżały na zlepieniu. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, a później posmarować wierzch białkiem i posypać: sezamem, solą lub ziołami (według uznania). Piec w temp. 180 stopni przez 25-30 minut. Ostudzić bułeczki na kratce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska