Nasza Loteria

Domowe pieczywo. Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem [PRZEPIS]

mad
Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem. Zobaczcie przepis!
Domowe bułki pszenne z camembertem i szczypiorkiem. Zobaczcie przepis! Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska
Domowe pieczywo. Nic tak nie smakuje jak pyszna, domowa bułka. Zrobienie w domu bułek wcale nie jest trudne! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na pyszne bułki z z camembertem i szczypiorkiem!

Domowe bułki – przepis. Smak domowych bułek można podkręcić serem camembertem. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja Fudalewska-Jasińska.

Składniki

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • posiekany pęczek szczypiorku
  • 455 ml ciepłej wody
  • 30 dag sera camembert lub brie pokrojonego w kawałki ok. 1 cm na 1 cm
  • białko do posmarowania
  • ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania

Wykonanie
W dużej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Nakłuć je i podzielić na 12 równych porcji. Uformować z każdej porcji kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera. Zlepić dokładnie ciasto i odłożyć na naoliwioną blachę. Najlepiej, żeby leżały na zlepieniu. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, a później posmarować wierzch białkiem i posypać: sezamem, solą lub ziołami (według uznania). Piec w temp. 180 stopni przez 25-30 minut. Ostudzić bułeczki na kratce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Hummus z suszonymi pomidorami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska