Domowe bułki – przepis. Smak domowych bułek można podkręcić serem camembertem. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja Fudalewska-Jasińska.
Składniki
- 6 szklanek mąki pszennej
- 20 g drożdży
- łyżka cukru
- łyżka soli
- posiekany pęczek szczypiorku
- 455 ml ciepłej wody
- 30 dag sera camembert lub brie pokrojonego w kawałki ok. 1 cm na 1 cm
- białko do posmarowania
- ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania
Wykonanie
W dużej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Nakłuć je i podzielić na 12 równych porcji. Uformować z każdej porcji kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera. Zlepić dokładnie ciasto i odłożyć na naoliwioną blachę. Najlepiej, żeby leżały na zlepieniu. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, a później posmarować wierzch białkiem i posypać: sezamem, solą lub ziołami (według uznania). Piec w temp. 180 stopni przez 25-30 minut. Ostudzić bułeczki na kratce.
Zobacz koniecznie!
