Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Kiszona papryka: żółta, pomarańczowa lub czerwona [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kiszona papryka - zobaczcie przepis!
Kiszona papryka - zobaczcie przepis! Fot. Andrzej Łukańko
Proponujemy – zamiast papryki marynowanej – zrobić w tym roku chociaż kilka słoików papryki kiszonej! Zobaczcie przepis!

Kiszona papryka jest rewelacyjna w smaku. Zobaczcie przepis naszego Czytelnika Andrzeja Łukańko.

Składniki:

  • 1 kg słodkiej różnokolorowej papryki
  • 1 główka obranego czosnku
  • przyprawa do kiszonych ogórków
  • ewentualnie kilka ostrych papryczek

Zalewa:

  • na litr wody 1-1,5 łyżki soli

Wykonanie:
Wodę z solą zagotować i ostudzić.
Paprykę umyć, przekroić na pół, pozbawić nasion i białych przegród nasiennych oraz części zielonych.
Pokroić na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze pół.
Czosnek obrać
Na dno wyparzonych słoików dać po łyżce przyprawy do ogórków kiszonych.
Układać paprykę przekładając czosnkiem, ewentualnie dodać cząstki ostrych papryczek, ale ostrożnie.
Zalać ostudzoną zalewą i zakręcić słoiki.
Trzymać w ciepłym miejscu do dwóch tygodni celem fermentacji.
Po 2 tygodniach odkręcić zakrętki, przetrzeć je do sucha i ponownie zakręcić. Pasteryzować na zimę w temperaturze max. 80 stopni przez około 15 minut.
Uwaga: zielonej papryki według literatury bułgarskiej nie kisi się na zimę, bo wychodzi nietrwała, raczej małosolna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska