https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Kiszona papryka: żółta, pomarańczowa lub czerwona [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kiszona papryka - zobaczcie przepis!
Kiszona papryka - zobaczcie przepis! Fot. Andrzej Łukańko
Proponujemy – zamiast papryki marynowanej – zrobić w tym roku chociaż kilka słoików papryki kiszonej! Zobaczcie przepis!

Kiszona papryka jest rewelacyjna w smaku. Zobaczcie przepis naszego Czytelnika Andrzeja Łukańko.

Składniki:

  • 1 kg słodkiej różnokolorowej papryki
  • 1 główka obranego czosnku
  • przyprawa do kiszonych ogórków
  • ewentualnie kilka ostrych papryczek

Zalewa:

  • na litr wody 1-1,5 łyżki soli

Wykonanie:
Wodę z solą zagotować i ostudzić.
Paprykę umyć, przekroić na pół, pozbawić nasion i białych przegród nasiennych oraz części zielonych.
Pokroić na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze pół.
Czosnek obrać
Na dno wyparzonych słoików dać po łyżce przyprawy do ogórków kiszonych.
Układać paprykę przekładając czosnkiem, ewentualnie dodać cząstki ostrych papryczek, ale ostrożnie.
Zalać ostudzoną zalewą i zakręcić słoiki.
Trzymać w ciepłym miejscu do dwóch tygodni celem fermentacji.
Po 2 tygodniach odkręcić zakrętki, przetrzeć je do sucha i ponownie zakręcić. Pasteryzować na zimę w temperaturze max. 80 stopni przez około 15 minut.
Uwaga: zielonej papryki według literatury bułgarskiej nie kisi się na zimę, bo wychodzi nietrwała, raczej małosolna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska