Zamykamy lato w słoikach! Zobaczcie przepis na aromatyczny przecier pomidorowy!
Składniki:
- 5 kg dojrzałych pomidorów
- duża łyżka cukru
- 200 ml oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 5 listków laurowych (najlepiej świeżych)
- sól morska
Opcjonalnie:
- pęczek natki z pietruszki
- pęczek bazylii
- pęczek kopru
- pęczek kopru włoskiego
- 2 gałązki lubczyku
- 2 gałązki selera liściowego lub łodygowego
Wykonanie:
Pomidory należy umyć wykroić piętkę i przekroić na pół.
Włożyć do garnka - najlepiej z grubym dnem o pojemności 6 litrów - i dodać olej.
Rozgotować pomidory bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Trwa to około ½ godziny.
Ostudzić i przetrzeć przez sito lub przez specjalny głównie do pomidorów przyrząd do przecierania. W handlu dostępne są wykonane z plastiku lub blachy nierdzewnej z jednym lub dwoma sitkami. Sitka mają różne średnice otworów do przecierania. Większe otwory nie zatrzymują pestek.
Ponownie zagotować dodając cukier, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz - opcjonalnie - drobno pokrojone zioła. Wystarczy gotować około 15 minut .
Można nie dodać ziół i będzie to czysty przecier.
Taki przecier to idealna baza do zup i sosów.
Aby otrzymać ten przecier w postaci dżemu, keczupu, lub pasty to należy :
1. Zagęścić ten przecier dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody, gotując przecier około 25 minut zamiast 15 minut często mieszając.
2. Przed dodaniem ziół dusić przecier na wolnym ogniu około 1-2 godzin często mieszając, aby nie przypalić. W ten sposób przecier będzie zagęszczony. Na 10 minut przed końcem dodać opcjonalnie zioła lub nie.
Przelać pomidory do umytych i wysuszonych słoików mocno zakręcić i pasteryzować około 10 do 15 minut w zależności od pojemności słoików.
Kompozycja „przecieru „ to wynik indywidualnych upodobań i smaków. Tutaj można i warto eksperymentować.
