Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na wigilijne śledzie. Takich śledzi jeszcze nie jadłeś! Oryginalne śledzie na święta Bożego Narodzenia

opr. Magda Smoleń
Pyszne wigilijne śledzie z oryginalnymi dodatkami mogą stać się prawdziwym hitem w świątecznym menu. Zobaczcie przepisy na pyszne śledzie.
Pyszne wigilijne śledzie z oryginalnymi dodatkami mogą stać się prawdziwym hitem w świątecznym menu. Zobaczcie przepisy na pyszne śledzie. Fot. archiwum/TOK TOK
Takich wigilijnych śledzi jeszcze nie jadłeś! Szukasz przepisu na świąteczne śledzie, które posmakują każdemu? Zebraliśmy dla was przepisy naszych Czytelników na niebanalne śledzie na świąteczny stół, m.in.: śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi, śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki czy wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym.

Pyszne wigilijne śledzie z oryginalnymi dodatkami mogą stać się prawdziwym hitem w świątecznym menu. Zobaczcie przepisy.

Polecamy:

Śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi na świąteczny stół [PRZEPIS]

Śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi na świąteczny stół.
Śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi na świąteczny stół. Fot. archiwum/TOK TOK

Składniki

  • 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
  • garść suszonych śliwek
  • garść owoców suszonej żurawiny
  • 1 duża cebula czerwona lub biała
  • kilka włoskich orzechów
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 małe ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe goździki
  • 1 listek laurowy
  • 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita

Wykonanie
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękkości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
Cebulę cieniutko pokroić. Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na kawałki. Posiekać orzechy.
Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami.
Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warstwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny.
Porada
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną [PRZEPIS]

Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną.
Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną. Fot. Moniaka Marmuźniak

Składniki

  • 600 g śledzi w oleju
  • 1 duża czerwona cebula 
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 3 mandarynek
  • liście laurowe
  • 4 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra, kardamon, imbir)

Wykonanie
Najpierw należy dać śledziom odcieknąć z oleju. W tym czasie pokroić białą cebulę w cieniutkie piórka, chwilę ją dusić i odstawić do przestygnięcia. Następnie czerwoną cebulę również pokroić w piórka i udusić ją z jednym liściem laurowym, 3 łyżkami przyprawy korzennej. Gdy będzie już miękka, dodać do niej miód oraz sok z mandarynek i gotować do odparowania soku. Tak przygotowaną cebulę odstawić do ostygnięcia. Śledzia pokroić na kawałki wielkości kęsa i obtoczyć w pozostałej przyprawie korzennej.
Śledzie najlepiej jest ułożyć w dużym słoju, ale może być też miska czy garnek. Układać warstwami białej cebuli, śledzi i czerwonej cebuli. Odstawić do lodówki na co najmniej noc. Jedząc starać się zjeść wszystkie warstwy, gdyż wtedy dają najlepszy efekt! 
Przepis Moniki Marmuźniak

Tort śledziowy na świąteczny stół [PRZEPIS]

Tort śledziowy na świąteczny stół.
Tort śledziowy na świąteczny stół. Fot. Urszula Sokołowska

Składniki:

  • 2 plastry okrągłego chleba, ukrojone ze środka bochenka
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czosnkowa cebula
  • 275 g białego twarogu
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 filetów śledziowych
  • 1 małe opakowanie anchois
  • sok z cytryny
  • posiekana natka pietruszki i koperku
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Cebule obrać. Czosnkową drobno posiekać, a czerwoną pokroić w piórka.
Ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki.
Masło utrzeć widelcem z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem,
natką pietruszki i posiekaną czosnkową cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać.
Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej,ułożyć cztery pokrojone filety śledziowe.
Wierzch przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masą serową.
Dwa filety pokroić, ułożyć na wierzchu, przybrać czerwoną cebulą i koperkiem.
Przepis Urszuli Sokołowskiej

Efektowny tatar ze śledzia na świąteczny stół [PRZEPIS]

Efektowny tatar ze śledzia na świąteczny stół.
Efektowny tatar ze śledzia na świąteczny stół. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 4 płaty matiasów 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 awokado 
  • 1 słodkie jabłko 
  • 3 ogórki kiszone 
  • cebula dymka 
  • ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk) 
  • olej rydzowy 
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz grubo mielony 
  • mleko

 

Wykonanie
Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Sałatka śledziowa z ananasem na świąteczny stół [PRZEPIS]

Sałatka śledziowa z ananasem na świąteczny stół.
Sałatka śledziowa z ananasem na świąteczny stół. Fot. Dominika Madaj

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 3 cebule czerwone
  • puszka ananasów
  • 1/2 szklanki majonezu
  • mały jogurt ananasowy
  • łyżka stołowa curry

Wykonanie
Śledzie pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Ananasy, jeśli nie są w kawałkach, pokroić w kostkę. Majonez, jogurt i curry połączyć, wlać na pozostałe składniki. Odstawić na trzy godziny do lodówki.
Przepis Dominiki Madaj

Wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym [PRZEPIS]

Wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym.
Wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym. Fot. 123 RF

Składniki

  • kilka słonych śledzi
  • kilka śledzi typu Bismarck
  • ogórki konserwowe
  • cebula
  • marynowane pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka oleju
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie
Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w piórka i krótko sparzyć. Ogórki i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać, dodając łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego zmieszanego z łyżką oleju. Doprawić do smaku pieprzem. Śledzie są najlepsze na drugi dzień, gdy się przegryzą.
Przepis Justyny Kalemby

Polecamy też inne przepisy na świąteczne śledzie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, z żurawiną

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska