Pyszne wigilijne śledzie z oryginalnymi dodatkami mogą stać się prawdziwym hitem w świątecznym menu. Zobaczcie przepisy.
Polecamy:
Śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki
- 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
- garść suszonych śliwek
- garść owoców suszonej żurawiny
- 1 duża cebula czerwona lub biała
- kilka włoskich orzechów
- świeżo mielony pieprz
- 2 małe ziarenka ziela angielskiego
- 2 małe goździki
- 1 listek laurowy
- 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita
Wykonanie
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękkości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
Cebulę cieniutko pokroić. Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na kawałki. Posiekać orzechy.
Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami.
Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warstwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny.
Porada
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.
Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną [PRZEPIS]

Składniki
- 600 g śledzi w oleju
- 1 duża czerwona cebula
- 1 średnia biała cebula
- 2 łyżki miodu
- sok z 3 mandarynek
- liście laurowe
- 4 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra, kardamon, imbir)
Wykonanie
Najpierw należy dać śledziom odcieknąć z oleju. W tym czasie pokroić białą cebulę w cieniutkie piórka, chwilę ją dusić i odstawić do przestygnięcia. Następnie czerwoną cebulę również pokroić w piórka i udusić ją z jednym liściem laurowym, 3 łyżkami przyprawy korzennej. Gdy będzie już miękka, dodać do niej miód oraz sok z mandarynek i gotować do odparowania soku. Tak przygotowaną cebulę odstawić do ostygnięcia. Śledzia pokroić na kawałki wielkości kęsa i obtoczyć w pozostałej przyprawie korzennej.
Śledzie najlepiej jest ułożyć w dużym słoju, ale może być też miska czy garnek. Układać warstwami białej cebuli, śledzi i czerwonej cebuli. Odstawić do lodówki na co najmniej noc. Jedząc starać się zjeść wszystkie warstwy, gdyż wtedy dają najlepszy efekt!
Przepis Moniki Marmuźniak
Tort śledziowy na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 plastry okrągłego chleba, ukrojone ze środka bochenka
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 łyżki masła
- 1 czerwona cebula
- 1 czosnkowa cebula
- 275 g białego twarogu
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 6 filetów śledziowych
- 1 małe opakowanie anchois
- sok z cytryny
- posiekana natka pietruszki i koperku
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Cebule obrać. Czosnkową drobno posiekać, a czerwoną pokroić w piórka.
Ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki.
Masło utrzeć widelcem z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem,
natką pietruszki i posiekaną czosnkową cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać.
Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej,ułożyć cztery pokrojone filety śledziowe.
Wierzch przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masą serową.
Dwa filety pokroić, ułożyć na wierzchu, przybrać czerwoną cebulą i koperkiem.
Przepis Urszuli Sokołowskiej
Efektowny tatar ze śledzia na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki
- 4 płaty matiasów
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 1 słodkie jabłko
- 3 ogórki kiszone
- cebula dymka
- ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk)
- olej rydzowy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz grubo mielony
- mleko
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”
Sałatka śledziowa z ananasem na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 3 cebule czerwone
- puszka ananasów
- 1/2 szklanki majonezu
- mały jogurt ananasowy
- łyżka stołowa curry
Wykonanie
Śledzie pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Ananasy, jeśli nie są w kawałkach, pokroić w kostkę. Majonez, jogurt i curry połączyć, wlać na pozostałe składniki. Odstawić na trzy godziny do lodówki.
Przepis Dominiki Madaj
Wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym [PRZEPIS]

Składniki
- kilka słonych śledzi
- kilka śledzi typu Bismarck
- ogórki konserwowe
- cebula
- marynowane pieczarki
- koncentrat pomidorowy
- łyżka oleju
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w piórka i krótko sparzyć. Ogórki i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać, dodając łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego zmieszanego z łyżką oleju. Doprawić do smaku pieprzem. Śledzie są najlepsze na drugi dzień, gdy się przegryzą.
Przepis Justyny Kalemby
Polecamy też inne przepisy na świąteczne śledzie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, z żurawiną
