Rabarbar i cukier! Tylko te dwa składniki są potrzebne do przygotowania pysznej, domowej konfitury z rabarbaru. Zobaczcie przepis!
Przepis na domową konfiturę z rabarbaru naszej Czytelniczki Anny Loski. Warto przygotować kilka słoików, by zimą cieszyć się smakiem lata!
Domowa konfitura z rabarbaru. Fot. Anna Loska
Składniki
1 kg rabarbaru
300 g cukru
Wykonanie Rabarbar myjemy i kroimy mniej więcej na dwucentymetrowe kawałki - nie obieramy go ze skórki. Rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, żeby puścił sok. Następnie rabarbar smażymy na bardzo małym ogniu, do czasu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Pamiętamy o częstym mieszaniu, aby konfitura podczas smażenia się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem.