Przepis na domową konfiturę z rabarbaru naszej Czytelniczki Anny Loski. Warto przygotować kilka słoików, by zimą cieszyć się smakiem lata!
Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 300 g cukru
Wykonanie
Rabarbar myjemy i kroimy mniej więcej na dwucentymetrowe kawałki - nie obieramy go ze skórki. Rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, żeby puścił sok. Następnie rabarbar smażymy na bardzo małym ogniu, do czasu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Pamiętamy o częstym mieszaniu, aby konfitura podczas smażenia się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?