Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzika róża – właściwości i przepisy. Przetwory z dzikiej róży dostarczą mnóstwo witaminy C!

msz
Dzika róża – robione z niej przetwory, soki, nalewki dostarczą nam najwięcej witaminy C. Dzika róża podajemy przepisy
Dzika róża – robione z niej przetwory, soki, nalewki dostarczą nam najwięcej witaminy C. Dzika róża podajemy przepisy pixabay.com
Dzika róża, choć roślina ta posiada w nazwie różę, niewiele ma wspólnego z pięknym kwiatem. Raczej nie wręczymy jej ukochanej jako symbolu miłości, ale za to możemy ją sprezentować jako wyraz troski o drugą osobę. Picie herbaty, soków i naleweki z dzikiej róży to doskonały pomysł na wzmocnienie odporności. Podajemy najlepsze przepisy na przetwory z dzikiej róży!

Dzika róża - właściwości

Owoce dzikiej róży zawierają więcej witaminy C niż jakikolwiek cytrusy. Ale to nie wszystko. W swoim składzie dzika różna ma także witaminy: A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwas organiczny, garbniki i pektyny. Dlatego stosuje się ją nie tylko profilaktycznie, chroniąc się przed grypą czy przeziębieniem, ale także przy schorzeniach związanych w nadciśnieniem, chorobami serca czy wątroby. Jej owoce i płatki kwiatów działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem. Stosuje się je przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Naparem z różanych płatków można na przykład przemywać twarz, żeby odświeżyć cerę.

Dzika róża - przetwory i przepisy

Przygotowanie konfitury z płatków dzikiej róży jest może pracochłonne, ale za to są one pyszne i bardzo zdrowe, szczególnie dla dzieci. Można je dodawać do herbaty, ale też wykorzystywać na przykład do pieczenia różnych rodzajów ciast.

Składniki:

  • 200 gramów płatków dzikiej róży
  • 250 gramów cukru pudru
  • 200 gramów cukru
  • 3 cytryny
  • 185 ml wody

Sposób przygotowania konfitury z płatków dzikiej różyi
Różane płatki należy zasypać cukrem pudrem. Następnie dodajemy do nich sok z półtorej cytryny i ucieramy w ceramicznej donicy lub dużym moździerzu. Cukier rozpuszczamy w wodzie, zagotowujemy i wlewamy do niego resztę soku z cytryny. Rozpuszczony cukier łączymy z miazgą z płatków, mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy, studzimy, a potem ponownie gotujemy około 10 minut. Konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Przepis na herbatę z dzikiej róży

Herbatę z dzikiej róży można dostać w aptekach, a także sklepach z ziołami czy ze zdrową żywnością. Ale równie dobrze można ją przygotować w domu, szczególnie gdy się nam udało samodzielnie zebrać owoce. Robi się to w okolicach września i października. Suszy się je w piekarniku, temperaturze 75–80 stopni Celsjusza, co powinno trwać około 3 godzin. Następnie zalewamy je gorącą, ale nie wrzącą, wodą i odstawimy na kilka godzin, aby woda nasiąknęła aromatem. Herbatę przed podaniem trzeba nieco podgrzać.

Dzika róża – robione z niej przetwory, soki, nalewki dostarczą nam najwięcej witaminy C. Dzika róża podajemy przepisy
Dzika róża – robione z niej przetwory, soki, nalewki dostarczą nam najwięcej witaminy C. Dzika róża podajemy przepisy pixabay.com

Dzika róża: przepis na sok z płatków dzikiej róży

Sok z dzikiej róży jest dostępny w wielu sklepach. My podajemy jednak przepis na samodzielne ich wykonanie.

Składniki:

  • 50 dkg płatków róży
  • cytryna
  • 50 dkg cukru
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

Aby wyszedł nam pyszny sok, należy włożyć do słoja płatki róży i pokrojonej w plastry cytryny. Następnie zalewamy to 1 litrem przegotowanej, letniej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy sok do garnka, a płatki wyciskamy. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy 5-7 minut.

Nalewka z dzikiej róży – przepis

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • pół l spirytusu
  • pół l wódki
  • 3 szklanki wody
  • 300 g cukru
  • 3 szt. goździków
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania

Dobrze jest na początek owoce dzikiej róży zamrozić, a później je rozmrozić. Gdy już to zrobimy, wkładamy je do dużego słoika i zalewamy wódką oraz spirytusem. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 4 tygodnie. Następnie przecedzamy owoce, a alkohol odstawiamy jeszcze na tydzień. Po tym czasie gotujemy w garnku wodę, dodajemy cukier i goździki oraz szczyptę cynamonu. Studzimy ją i mieszamy z alkoholem. Przelewamy do butelek i zostawiamy jeszcze na 2 miesiące.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska