Dzika róża - właściwości
Owoce dzikiej róży zawierają więcej witaminy C niż jakikolwiek cytrusy. Ale to nie wszystko. W swoim składzie dzika różna ma także witaminy: A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwas organiczny, garbniki i pektyny. Dlatego stosuje się ją nie tylko profilaktycznie, chroniąc się przed grypą czy przeziębieniem, ale także przy schorzeniach związanych w nadciśnieniem, chorobami serca czy wątroby. Jej owoce i płatki kwiatów działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem. Stosuje się je przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Naparem z różanych płatków można na przykład przemywać twarz, żeby odświeżyć cerę.
Dzika róża - przetwory i przepisy
Przygotowanie konfitury z płatków dzikiej róży jest może pracochłonne, ale za to są one pyszne i bardzo zdrowe, szczególnie dla dzieci. Można je dodawać do herbaty, ale też wykorzystywać na przykład do pieczenia różnych rodzajów ciast.
Składniki:
- 200 gramów płatków dzikiej róży
- 250 gramów cukru pudru
- 200 gramów cukru
- 3 cytryny
- 185 ml wody
Sposób przygotowania konfitury z płatków dzikiej różyi
Różane płatki należy zasypać cukrem pudrem. Następnie dodajemy do nich sok z półtorej cytryny i ucieramy w ceramicznej donicy lub dużym moździerzu. Cukier rozpuszczamy w wodzie, zagotowujemy i wlewamy do niego resztę soku z cytryny. Rozpuszczony cukier łączymy z miazgą z płatków, mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy, studzimy, a potem ponownie gotujemy około 10 minut. Konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Przepis na herbatę z dzikiej róży
Herbatę z dzikiej róży można dostać w aptekach, a także sklepach z ziołami czy ze zdrową żywnością. Ale równie dobrze można ją przygotować w domu, szczególnie gdy się nam udało samodzielnie zebrać owoce. Robi się to w okolicach września i października. Suszy się je w piekarniku, temperaturze 75–80 stopni Celsjusza, co powinno trwać około 3 godzin. Następnie zalewamy je gorącą, ale nie wrzącą, wodą i odstawimy na kilka godzin, aby woda nasiąknęła aromatem. Herbatę przed podaniem trzeba nieco podgrzać.

Dzika róża: przepis na sok z płatków dzikiej róży
Sok z dzikiej róży jest dostępny w wielu sklepach. My podajemy jednak przepis na samodzielne ich wykonanie.
Składniki:
- 50 dkg płatków róży
- cytryna
- 50 dkg cukru
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
Aby wyszedł nam pyszny sok, należy włożyć do słoja płatki róży i pokrojonej w plastry cytryny. Następnie zalewamy to 1 litrem przegotowanej, letniej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy sok do garnka, a płatki wyciskamy. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy 5-7 minut.
Nalewka z dzikiej róży – przepis
Składniki:
- 1 kg owoców dzikiej róży
- pół l spirytusu
- pół l wódki
- 3 szklanki wody
- 300 g cukru
- 3 szt. goździków
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania
Dobrze jest na początek owoce dzikiej róży zamrozić, a później je rozmrozić. Gdy już to zrobimy, wkładamy je do dużego słoika i zalewamy wódką oraz spirytusem. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 4 tygodnie. Następnie przecedzamy owoce, a alkohol odstawiamy jeszcze na tydzień. Po tym czasie gotujemy w garnku wodę, dodajemy cukier i goździki oraz szczyptę cynamonu. Studzimy ją i mieszamy z alkoholem. Przelewamy do butelek i zostawiamy jeszcze na 2 miesiące.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
KONIECZNIE SPRAWDŹ:
Budowa zakopianki imponuje! Zobacz najnowsze ZDJĘCIA
ZAGINIENI z Małopolski. Pomóż w poszukiwaniach!
<
Jak zmieniał się krakowski Zakrzówek? ZDJĘCIA
TŁUMY na nowym kąpielisku pod Krakowem!
Największe absurdy polskich osiedli. Masakra! ZDJĘCIA
Mówisz tak? Wymawiasz to źle! Sprawdź koniecznie!
Kultowe zawody z PRL-u. Pamiętasz je? QUIZ
Sayonara dla dymka. Sprawdź!
Najniebezpieczniejsze selfie świata. Te zdjęcia SZOKUJĄ