Efektowna sałatka „ananas” [PRZEPIS]
Składniki
- Ok. 30 dag sera (gouda, mozarella, oscypek)
- 4-5 jajek na twardo
- 5 łyżek majonezu
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 słoik selera w zalewie
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- Ok. 20 dag szynki
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku na pióropusz
- 15 dag orzechów włoskich (połówki)
Wykonanie
Ser i jajka zetrzeć na tarce wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kostkę ananasem, majonezem i doprawić solą i pieprzem. Na duży półmisek nałożyć 1/4 masy w kształcie spodu ananasa, ułożyć pęczek szczypiorku w kształcie pióropusza i ułożyć warstwę selera, przykryć masą i rozłożyć warstwę kukurydzy, znowu nałożyć porcję masy, a na to rozłożyć pokrojoną w kostkę szynkę , rozsmarować resztę masy , wyrównać i ułożyć połówki orzechów. Schłodzić w lodówce.

Wideo