Od marca w Domu Jana Matejki (ul. Floriańska 41) trwają spotkania „O smaku ze smakiem”, podczas których można skosztować potraw i napojów serwowanych przed laty u Matejków. Po kawie, tortach, kaszy, rybach i „potrawie czarno na jusze gotowanej”, przyszedł czas na staropolskie smaki jesieni. Będą to gęsina oraz dziczyzna - tę ostatnią tradycyjnie podawano na szlacheckich stołach 3 listopada, w dzień św. Hubertusa, patrona myśliwych.
- Czy były to smaki znane Janowi Matejce? To się okaże podczas spotkania. Natomiast mogę obiecać, że słuchając opowieści o Czarnym Strzelcu przeniesiemy się do lasów Państwa Osmańskiego i dowiemy się, kim bym tajemniczy myśliwy, zaprzyjaźniony z Janem Matejką - mówi kustosz Domu Jana Matejki Marta Kłak--Ambrożkiewicz.
Dania przygotowują- według staropolskich receptur - członkowie Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku.
Spotkanie (kończące tegoroczną odsłonę cyklu) rozpocznie się o godz. 18. Wstęp jest bezpłatny, jednak ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, warto dokonać wcześniejszej rezerwacji pod adresem mailowym: [email protected] lub telefonem: 12 43 35 744 (w godz. 9:00-15:00 w dni powszednie).
WIDEO: Magnes. Kultura Gazura - odcinek 25
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/dziennipolski