https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Głąbik, pstrąg i kiszonki - oto hity krakowskich stołów

red.
W Hali Expo trwają targi kulinarne Horeca/Gastrofood. W programie imprezy znalazły się też pokazy kulinarne, podczas których mistrzowie kuchni zaprezentowali staropolskie potrawy w nowoczesnym wydaniu. Sporo uwagi poświecono m.in. głąbikowi - odmianie sałaty - dziś zapomnianej, a jeszcze na początku XX wieku królującej na krakowskich stołach.

Co to jest głąbik krakowski? Głąbik krakowski, czyli sałata szparagowa w XIX wieku był jednym z ulubionych warzyw krakowian, uprawianym na podmiejskich, żyznych terenach. Przez lata królował na stołach w postaci kiszonek, jednak wraz z początkiem lat 60. niespodziewanie odszedł w cień.

Pierwsze w tym roku zbiory głąbika krakowskiego.

Głąbik krakowski, czyli sałata szparagowa. Zapomniane małopo...

WIDEO: Barometr Bartusia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kultura i rozrywka

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska