https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Historyczny Stół Kulinarny na Restaurant Week w Zakopanem [ZDJĘCIA]

Łukasz Bobek
Marcin Szkodziński
Smaki Podhala były tematem wiodącym rozpoczynającego się cyku spotkań kucharzy „Historyczny Stół Kulinarny”. Do restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka zjechali się najlepsi kucharze z Podhala oraz kilku ambasadorów akcji organizowanej przez firmę Makro. Do stołów usiedli przedstawiciele branży gastronomicznej z całego Podhala.

– Bez odpowiedniej świadomości wśród gastronomów nie zmienimy podejścia i świadomości wśród konsumentów – mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej Makro Cash & Carry Polska.

Poprzez Historyczny Stół Kulinarny kucharze chcą pokazać, że jedzenie, to nie tylko to, co się znalazło na talerzu, ale cała opowieść o historii dania. – Prowadzimy „wykopaliska”, żeby szef kuchni i restaurator mógł podawać dania nowoczesne inspirowane tym co tkwi w naszej tradycji kulinarnej – zaznacza Magdalena Figurna.

W trakcie Historycznego Stołu Kulinarnego w restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka na talerzach gości znalazły się:

Amuse - bouche w postaci śledzia z bryndzą w towarzystwie awokado, cebuli i mikro ziół przyrządzone przez Mateusza Bafia z restauracji STRH Bistro Art Cafe w Zakopanem;

Nowoczesną wersję słynnych góralskich moskoli podana jako przystawka przyrządzona przez Jana Filipczyka z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu;

Przystawka w formie sucharów z wódką z żurawiną, bundzem, konfiturą cebulową i śmietaną

z czarnuszką przygotowana przez Michała Bałazy z Cafe Bambus w Rybniku;

Zupa zoproska na nowo zinterpretowana przez Michała Grzywacza i Cezarego Powałę z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie;

Kurczak zagrodowy podany z biszkoptem z czosnku niedźwiedziego, truflą ziemniaczaną z bryndzą i ze szczawiem przyrządzony przez Łukasza Cichego z restauracji Biała Róża w Krakowie;

Smażony łosoś jurajski z palonym sianem, kawiorem z pstrąga, aioli szpinakowym, chipsem chlebowym, kumkwatem i przepiórką przygotowany przez Romana Gerasika z restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej;

Ukoronowaniem wieczoru była autorska wersja tatrzańskiej szarlotki przygotowanej przez gospodarza restauracji Sławomira Sagułę z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka.

– Nie jest to zwykłą szarlotka – mówi szef restauracji Sławomir Sagułą. - Postanowiłem ją odmienić na bardziej restauracyjną formę, która może lekko zaskakiwać – dodaje.

Zamiast zwykłego ciastka z farszem z jabłek pojawił się ptyś z ciasta parzonego, który jest faszerowany zielonym jabłkiem z rozmarynem. Zamiast farszu przygotowany został mus jabłkowy z cynamonem otoczony złotą glazurą, co nadaje daniu ekstrawagancji. Zamiast lodów waniliowych podany został mus waniliowy w glazurze czekoladowej, a zamiast sosu malinowego espume, który nadaje daniu troszkę orzeźwienia i lekkości.

Te dania oraz wiele innych skosztować można w podhalańskich restauracjach podczas Restaurant Week. Smakosze, którzy jeszcze nie zdążyli, a chcieli by zakosztować wspaniałych dań zaserwowanych 2 kwietnia na Historycznym Stole Kulinarnym otwierającym Rastaurant Week muszą się spieszyć. Akcja kończy się bowiem już 17 kwietnia.

Jedz sezonowo! Na jakie warzywa postawić wiosną i latem?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska