Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jackfruit – egzotyczny owoc w twojej kuchni. Z czym się go je? To zdrowy zamiennik mięsa. Zobacz przepisy

mad
W Polsce od czasu do czasu można kupić świeżego  jackfruita, ale na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie ten egzotyczny owoc w puszcze. Co z niego przygotować? Zobaczcie przepisy.
W Polsce od czasu do czasu można kupić świeżego jackfruita, ale na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie ten egzotyczny owoc w puszcze. Co z niego przygotować? Zobaczcie przepisy.
Osiąga nawet 30 kilogramów masy i mierzy 90 centymetrów. Jackfruit, bo o nim mowa, jest chętnie wykorzystywany przez wegan i wegetarian do przyrządzania pysznych deserów, a także burgerów, gulaszu czy wege kebabów. My mamy dla was przepisy na: makaron soba z ragù z zielonego jackfruita, ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym, lody z żółtego jackfruita i burgera z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki. Gotowi na egzotyczne smaki we własnej kuchni?

Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego. Owoc jest bogaty w błonnik, a także zawiera prozdrowotne związki takie jak beta-karoten czy flawonoidy.

Jackfruit  to owoc chlebowca różnolistnego.
Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego. fot. pixabay

W Polsce od czasu do czasu można kupić świeżego jackfruita, ale na sklepowych półkach bez problemu znajdziecie ten egzotyczny owoc w puszcze. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej. Jeżeli nie boicie się nowych wyzwań kulinarnych – spróbujcie!

Spis treści

Makaron soba z ragù z zielonego jackfruita [PRZEPIS]

Makaron soba z ragù z zielonego jackfruita.
Makaron soba z ragù z zielonego jackfruita.

Składniki

  • 100 g makaronu soba
  • 400 g jackfruita zielonego szarpanego
  • 2 łyżki pasty z czosnku lub 3-4 ząbki drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 mała marchew starta na tarce
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
  • 100 g masła
  • świeże zioła do podania
  • świeżo starty ser długo dojrzewający (np. parmezan)

Wykonanie
Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij z jej nadmiaru.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostaw kilka łyżek wody z gotowania).
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż odsączonego jackfriuta przez 5-6 minut, dodaj pokrojoną cebulę, pastę z czosnku oraz startą marchewkę i smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie dodaj pokrojone pomidory, passatę, oregano, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przykryj i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec raz jeszcze dopraw do smaku.
Wymieszaj gotowe ragù z makaronem i wodą z gotowania. Dodaj zimne masło, całość wymieszaj i podawaj z tartym serem.

Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym [PRZEPIS]

Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym.
Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym.

Składniki

  • 565 g żółtego jackfruita QF
  • 200 g ryżu (np. jaśminowego)
  • 100 ml kremu kokosowego Kara
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jackfruita otwórz i przełóż na sitko, odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
Przygotuj sos: krem kokosowy podgrzej i wymieszaj z miodem.
Ugotowany ryż wymieszaj delikatnie w dużej misce z jackfruitem oraz sosem kokosowym. Następnie przełóż do miseczek i od razu podawaj.

Lody z żółtego jackfruita [PRZEPIS]

Lody z żółtego jackfruita.
Lody z żółtego jackfruita.

Składniki:

  • 1 puszka żółtego jackfruita w kawałkach (zalewa zamrożona osobno i owoce osobno)
  • 400 g mrożonego mango (+ kilka kostek do dekoracji)
  • 200 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Wykonanie
Wszystkie zmrożone składniki umieść w kielichu blendera i zalej śmietanką oraz miodem.
Całość zblenduj na wysokich obrotach przez minimum minutę.
Gotowe lody przełóż bezpośrednio do pucharków lub dodatkowo schłodź godzinę w zamrażarce.
Udekoruj kawałkami mango.

Burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki [PRZEPIS]

Burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki.
Burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki.

Składniki

  • 1 puszka szarpanego jackfruita
  • 50 g sosu teriyaki (1 saszetka)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 duży pomidor pokrojony w plastry
  • 8 liści sałaty karbowanej zielonej

Składniki na sos

  • 2 łyżki czerwonej srirachy
  • 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
  • 3 łyżki majonezu

Wykonanie
Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.

Jeśli masz wrażliwy żołądek - nie klikaj tego:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska