TOP 10 przepisów z jarmużem w roli głównej:
- Jarmuż do obiadu – najprostszy przepis
- Naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
- Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem
- Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
- Przepis na pesto z jarmużu
- Czipsy z jarmużu
- Kaszotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem
- Przepis na zupę z jarmużem i aldamerem
- Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem
- Smoothie bowl, czyli zielony zastrzyk energii z jarmużem
Przypomnijmy. Intensywnie zielone lub purpurowe liście jarmużu obfitują przede wszystkim w przeciwutleniacze, a także witaminy C i K oraz wapń i żelazo. Aby nie utracił on swych prozdrowotnych właściwości najlepiej jeść go na surowo lub gotując na parze przez zaledwie kilka minut. Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest także do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty. Z jego pomocą bez trudu przygotujemy pożywne śniadanie, apetyczny obiad, a nawet oryginalną przekąskę.
Zobacz koniecznie!

Wideo