W imprezie, której zwyczajowo patronowały „Gazeta Krakowska" i Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, jury oceniało walory smakowe, sposób i jakość podania potraw oraz wygląd stoiska.
Każde Koło Gospodyń Wiejskich mogło zgłosić do konkursu tylko jedną potrawę, choć wszystkie serwowały po kilka lokalnych specjałów przygotowanych według receptur jakie stosowały babcie i prababcie uczestniczek konkursu.
Pierwsze miejsce zyskało KGW z Kamienicy Dolnej, które przygotowało kwaśnicę z żeberkami.
Miejsce drugie zajęło KGW ze Zbludzy serwujące kluski kudłate z ziemniaków ze skwarkami i mlekiem.
Miejsce trzecie zdobyło KGW ze Szczawy za zupę wigilijną z fasolą, grzybami i kluskami.
Miejscem czwartym podzieliły się równorzędnie KGW z Kamienicy Górnej (zupa kminkowa z grzankami i KGW z Zalesia (żur zalesiański).