WIDEO: Krótki wywiad
Celem kolacji jest pokazanie, że można jeść smacznie, a przy okazji ratować żywność przed zmarnowaniem.
Jak podkreśla Beata Ciepła z Banku Żywności w czasie południowej konferencji: "można stworzyć kulinarne arcydzieła mając do dyspozycji nieperfekcyjne warzywa i owoce. Bank Żywności zachęca do tworzenia partnerstw, mających na celu promowanie misji niemarnowania żywności i naturalnych zasobów".
Marnowanie żywności to nie tylko problem społeczny i ekonomiczny ale także i ekologiczny. Jak się okazuje, na świecie rocznie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności. W Polsce to aż 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje na śmietniku.
Kolacja charytatywna w restauracji Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva to nie tylko zwrócenie uwagi na marnowanie żywności ale jak podkreśla szef restauracji Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva Mikołaj Mikulski, kucharze restauracji zaskoczą swoją kreatywnością i zaserwują menu przygotowane specjalne na ta okazję, która jest oparta w części na uratowanej żywności. Podczas gotowania nasi kucharze będą dzielić z gośćmi sposobami na niemarnowanie jedzenia w kuchni.
Charytatywna kolacja ma zapoczątkować aby jej uczestnicy, przyłączyli się do koalicji, tworząc początki trwałego partnerstwa na rzecz zmniejszenia i ograniczenia skali marnowania żywności oraz zasobów naturalnych.
Zarówno firmy, organizacje, przedstawiciele lokalnej społeczności i każdy z nas ma na to wpływ, ale może się przyczynić do budowania świadomości i kształtowania właściwych postaw.
- Hala Targowa. Tu zatrzymał się czas [ZDJĘCIA ARCHIWALNE]
- Niesamowite! Te chałupy znajdują się w Krakowie [ZDJĘCIA]
- Bez wiz do USA. Do tych miast polecimy z Polski [CENY]
- Który z krakowskich radnych jest najlepszy? Który to leser?
- Budowa tunelu zakopianki - fakty, liczby, ciekawostki
- TOP 20 najbogatszych gmin w Małopolsce [RANKING]
