Nowa Drożdżownia w Krakowie
W drugim etapie inwestycji Nowa Drożdżownia zostaną oddane do użytku 2-piętrowe budynki wielorodzinne, w których znajdować się będą 53 lokale mieszkalne o zróżnicowanej powierzchni od 40 do 95 mkw. Do każdego mieszkania przynależeć będzie balkon, loggia lub prywatny ogródek. Docelowo kompleks mieszkaniowy Nowa Drożdżownia składać się będzie z kilku etapów, łącznie 400 mieszkań i domów. Częścią inwestycji staną się również zabytkowe poprzemysłowe elementy jak wieża i budynek fabryczny, wkomponowane w całość projektowanych zabudowań. Inwestorem Nowej Drożdżowni jest spółka Tętnowski Development.

- Nowa Drożdżownia to połączenie nowoczesnej architektury z loftowym klimatem, gdzie przeszłość przenika się z teraźniejszością. Przemyślany projekt inwestycji idealnie wkomponowuje się w najbliższe otoczenie - niską zabudowę domów jednorodzinnych oraz pobliskie tereny zielone. Przyrody nie brakuje również na samym osiedlu, starannie zaaranżowana zieleń między budynkami sprzyja wypoczynkowi i regeneracji mieszkańców. Niewątpliwym atutem tego miejsca jest doskonałe połączenie z innymi częściami miasta. Znajdują się tu przystanki autobusowe, tramwajowe, a także stacja kolejowa. Podróż do ścisłego centrum Krakowa zajmuje stąd zaledwie kwadrans. Poza tym lokalizacja ta jest dogodna nie tylko dla podróżujących transportem publicznym, ale też własnym samochodem. W pobliżu znajduje się autostrada A4, a także obwodnica, dzięki której mieszkańcy mogą uniknąć zakorkowanych ulic - mówi Krzysztof Tętnowski, prezes zarządu Tętnowski Development. - Bieżanów od dawna predestynuje do bycia jedną z najbardziej atrakcyjnych dzielnic na krakowskim rynku. Posiada bardzo dobrze rozwiniętą infrastrukturę edukacyjną, handlowo-usługową, medyczną, gastronomiczną, a także rozrywkowo-kulturalną. Mieszkańcy niemal na wyciągnięcie ręki mają wszystko to, co potrzebne jest do komfortowego życia - dodaje.

Dawna drożdżownia w Krakowie
A kiedyś działała tu pierwsza Krakowska Fabryka Drożdży i Spirytusu Stanisława Porębskiego i Jana Czecza w Bieżanowie. Jeszcze w 2019 roku robiliśmy tam zdjęcia, na których uwieczniliśmy stare magazyny, kominy, wysoki żółty budynek. Fabryka powstała w roku 1920. Szybko przejął ją jednak okocimski magnat piwny – baron Jan Goetz. Chciał ją zlikwidować by nie konkurowała z jego zakładami w Okocimiu. Odsprzedał ją i choć nabywcy zapowiedzieli, że drożdży produkować nie będą to... wznowili produkcję. Drożdżownia przetrwała wojnę, a po niej funkcjonowała jak cześć Krakowskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego, produkowała rocznie ponad 6000 ton drożdży. Już w III RP połączona z Krakowskim Przedsiębiorstwem Przemysłu Spirytusowego i Drożdżowego „Polmos”. Po roku 2000 zmieniała jeszcze właścicieli, ale dość szybko została zamknięta.

Kilka lat temu opuszczony budynek drożdżowni znalazł nowe zastosowanie. Zainteresowali się nim artyści. W ramach Cracow Art Week Krakers 2019 odbyła się pierwsza publiczna prezentacja "Pracowni Drożdżowni" i najnowszych prac jej członków-założycieli. Choć wydarzenie było jednodniowe, na naszych zdjęciach możecie zobaczyć jak wyglądały wtedy niezwykłe wnętrza opuszczonej drożdżowni i prace artystów.
Po co są strefy czystego transportu?
