MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kraków. Wszystko co chcielibyście wiedzieć o mleku, ale baliście się zapytać. Dzień Mleka na Uniwersytecie Rolniczym

Ewa Wacławowicz
Jak się robi lody? Jak działa aparat udojowy i czy robot może wydoić krowę? Czym jest ekologiczne mleko? Na te oraz inne pytania odpowiadali studenci i eksperci podczas "Dnia Mleka" na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

W trakcie wydarzenia zaplanowano m.in. prelekcje, zwiedzanie strefy wystawienniczej, porady dietetyka , konkursy i zabawy dla najmłodszych, warsztaty tematyczne, a także zwiedzanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.

W czasie wystaw stałych na gości czeka m.in. ta zorganizowana przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny dot. mikroorganizmów obecnych w mleku i tego jak wpływają na jego jakość. Wydział Leśny przygotował ekspozycję dotyczącą dobroczynnych właściwości roślin mlecznych i ich wpływu na nasze zdrowie. Na wystawie Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt można poznać tajemnice mleka, sekrety jego produkcji i znaczenie mleka dla zdrowia. Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki zaprezentował aparaty udojowe i ich sposób działania. Na chętnych czekają też porady dietetyka dotyczące przetworów z mleka i odpowiedniej diety.

W czasie odbywających się w międzyczasie prelekcji, odwiedzający mogą poznać m.in. tajniki produkcji lodów, ich rodzaje i smaki, wartości odżywcze mleka, posłuchać o tym jak produkty mleczne wpływają na zdrowie naszych kości, a także sprawdzić czy robot jest w stanie wydoić krowę.

Oprócz tego na gości, czekają warsztaty, podczas których mogą zmierzyć ilość cukru w napojach za pomocą refraktometru, przetestować swoje zmysły w różnorodnych zadaniach związanych z zapachami i barwami, nauczyć się, analizy etykiety produktów spożywczych i dokonywać świadomych wyborów żywieniowych, a także dowiedzieć się jak powstają produkty liofilizowane i jakie mają zalety.

Celem wydarzenia była promocja projektu w ramach zadania „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy" i upowszechnienie wiedzy na temat wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych mleka i produktów mlecznych. Zadanie finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Fakty i mity o ogórku

od 7 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska