W trakcie wydarzenia zaplanowano m.in. prelekcje, zwiedzanie strefy wystawienniczej, porady dietetyka , konkursy i zabawy dla najmłodszych, warsztaty tematyczne, a także zwiedzanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
W czasie wystaw stałych na gości czeka m.in. ta zorganizowana przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny dot. mikroorganizmów obecnych w mleku i tego jak wpływają na jego jakość. Wydział Leśny przygotował ekspozycję dotyczącą dobroczynnych właściwości roślin mlecznych i ich wpływu na nasze zdrowie. Na wystawie Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt można poznać tajemnice mleka, sekrety jego produkcji i znaczenie mleka dla zdrowia. Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki zaprezentował aparaty udojowe i ich sposób działania. Na chętnych czekają też porady dietetyka dotyczące przetworów z mleka i odpowiedniej diety.
W czasie odbywających się w międzyczasie prelekcji, odwiedzający mogą poznać m.in. tajniki produkcji lodów, ich rodzaje i smaki, wartości odżywcze mleka, posłuchać o tym jak produkty mleczne wpływają na zdrowie naszych kości, a także sprawdzić czy robot jest w stanie wydoić krowę.
Oprócz tego na gości, czekają warsztaty, podczas których mogą zmierzyć ilość cukru w napojach za pomocą refraktometru, przetestować swoje zmysły w różnorodnych zadaniach związanych z zapachami i barwami, nauczyć się, analizy etykiety produktów spożywczych i dokonywać świadomych wyborów żywieniowych, a także dowiedzieć się jak powstają produkty liofilizowane i jakie mają zalety.
Celem wydarzenia była promocja projektu w ramach zadania „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy" i upowszechnienie wiedzy na temat wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych mleka i produktów mlecznych. Zadanie finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Fakty i mity o ogórku
