Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Królowa bez, czyli beza Pavlova z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

mad
Beza Pavlova z sezonowymi owocami
Beza Pavlova z sezonowymi owocami materiały prasowe
Chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Zobacz przepis na pyszną bezę.

Królowa bez – czyli Beza Pavlova. Chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku, udekorowana bitą śmietaną i sezonowymi owocami – przepyszna. Beza Pavlona z łatwością zastąpi urodzinowy tort, ale będzie też pyszną słodkością na spotkaniu ze znajomymi.

Składniki na bezę

  • 4-5 białek jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szczypta soli

Składniki na krem

  • 330 ml śmietany 30% (np. OSM Piątnica)
  • 200 ml śmietany 42% (np. OSM Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone (np. OSM Piątnica)
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo do dekoracji

  • owoce sezonowe: maliny, borówki, jeżyny, mango

Wykonanie
Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać, żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90 stopniach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.
Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska