Spis treści
Jajecznica z pomidorami
![Jajecznica z pomidorami.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e1/e2/6662c463f13dd_o,size,380x238,q,71,h,9a6e8e.jpg)
Przysmak do przygotowania którego będziemy potrzebowali, oprócz jaj, trzy spore, bardzo dojrzałe, ale twarde pomidory. Warzywo kroimy w grubą kostkę odrzucając nasiona i sok. Smażymy jajecznicę do ulubionej konsystencji, mieszamy z nią pomidory i zagrzewamy przez kilka minut.
W starszym przepisie na to danie pokrojone pomidory dusimy z masłem, przecieramy przez sito, zaprawiamy łyżką mąki i zasmażamy. Następnie rozprowadzamy szklankę rosołu lub bulionu. Wszystko zagotowujemy, dodajemy pieprz, sól i łyżeczkę masła. Usmażoną oddzielnie jajecznicę polewamy sosem na talerzu.
Kotlety z jaj
![Kotlety z jaj.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a2/d1/6662c48b29a6f_o,size,380x238,q,71,h,2beeed.jpg)
Wspaniałe danie, które z powodzeniem zastępuje mięsne kotlety. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali 5 jaj – 4 gotujemy na twardo, a 1 zostawiamy surowe. Jedną bułkę moczymy w ½ szklanki mleka. Dużą cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Jajka i bułkę mielimy razem w maszynce, dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Sałatka jajeczno-ziemniaczana
![Sałatka jajeczno-ziemniaczana.](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bd/f5/6662c4bf82638_o,size,380x238,q,71,h,56d890.jpg)
Do przygotowania tej sałatki zwanej też żydowską oprócz obecnych w nazwie ziemniaków i jaj, potrzebne będą kiszone ogórki, cebula i puszka zielonego groszku.
4 ziemniaki i 4 jaja gotujemy, a następnie kroimy w plasterki. 2 ogórki kiszone i 1 cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy koperek i natkę pietruszki, solimy i delikatnie skraplamy octem winnym. Następnie wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Przed podaniem nakładamy na wierzch sałatki majonez (można go zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym) i posypujemy odrobiną świeżej pietruszki.
- Potrawy z jajek cieszą się niesłabnącą popularnością – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Są lubiane i chętnie jedzone. Ma na to wpływ smak jajek, ich niskokaloryczność i obecność w składzie wielu witamin i składników mineralnych. Trudno się dziwić, że są tak chętnie przyrządzane przez wszystkie mamy.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?