Chociaż makaroniki początkowo były przysmakiem… biedaków, po czasie ich smak docenili i monarchowie. Nic w tym dziwnego. Dobrze zrobione makaroniki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Zobaczcie dwa sprawdzone przepisy na domowe makaroniki.
Orzechowe makaroniki z kremem z ucieraną różą [PRZEPIS]

Składniki na makaroniki:
- 70 g białka
- 90 g cukru
- 80 g cukru pudru
- 85 g mielonych orzechów laskowych
- trochę zielonego barwnika
Składniki na krem:
- 120 g białej czekolady
- 70 g ucieranej róży z cukrem
Wykonanie makaroników
Najpierw robimy makaroniki. Do blendera wrzucamy zmielone orzechy laskowe z cukrem pudrem i miksujemy na gładką mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy że są już ubite dodajemy połowę cukru (45g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę migdałów z cukrem pudrem oraz barwnik i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby wstążki).
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na macie do makaroników lub papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Blachę uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia - ok. 40 minut aż makaroniki nie będą zostawiały śladu po dotyku. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Upieczone makaroniki pozostawiamy do wystudzenia.
Teraz robimy krem: czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli i kiedy już będzie płynna to dodajemy do niej ucieraną różę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i nakładamy na jedną część makaronika, którą następnie przykrywamy drugą.
Makaroniki z kremem czekoladowym i suszoną śliwką [PRZEPIS]

Składniki na makaroniki: