Spis treści
Makowiec - proste przepisy. Dania z makiem na wigilijnym stole muszą się pojawić. Mak, według wierzeń, symbolizuje bogactwo. Zjedzenie potraw z makiem ma zapewnić dostatek. Jedną z nich jest pyszny świąteczny makowiec. Zobaczcie przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na proste makowce!

Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki
- Ten makowiec robi się błyskawicznie, a dodatek jabłek sprawia, że jest mokry i ciężki – mówi nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.
Składniki na blachę (26×30 cm)
- mak ( suchy, nie mielony – 350 g
- cukier – 300 g
- masło – 240 g
- jajka – 9 szt
- jabłka – 600 g
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
- olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
- kasza manna – 8 łyżek
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Dodatkowo
- mleczna czekolada + kokos
Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!

Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego (25cmx50 cm)
- puszka masy makowej (ok. 800 g)
- bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1 jajo
Wykonanie
Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć. Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry.
Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta. Jeśli zostanie mak, można go wykorzystać do kutii.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"

Makowiec po japońsku z jabłkami i orzechami
Składniki
- 200 g maku
- 6 jajek
- 6 łyżek kaszy manny
- 3 duże jabłka starte na grubej tarce
- 125 masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy włoskie
Składniki na polewę czekoladową
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka kakao
- orzechy włoskie do posypania
Wykonanie
Mak sparzyć we wrzątku i skręcić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać sparzony i skręcony mak (po 1 łyżce), cały czas miksując mikserem, następnie kaszę mannę i jabłka, proszek do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać dokładnie. Na koniec ubić białka, dodać 1 łyżkę cukru i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na blachę o wymiarach 25x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przygotować polewę. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i kakao, chwilę gotować.
Polewą polać ciepłe ciasto. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis Karoliny Marczewskiej

Makowiec głogoczowski z jabłkami
Składniki
- 30 dag maku
- 8 jajek
- 20 dag margaryny
- 30 dag cukru
- 10 dag grysiku
- proszek do pieczenia
- 1/2 kg jabłek
- aromat migdałowy
Wykonanie
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać grysik, proszek do pieczenia, aromat i mak. Wszystko wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy.
Powoli dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszając wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Glogoczowa
