Niedawno tajnikami kuchni tajskiej dzielił się z nimi Robert Makłowicz, a dziś pod okiem Sylwii Bały, finalistki programu „Bake off - Ale ciacho!” uczyli się jak przygotować ciasto półfrancuskie. To nie lada sztuka, bo wymaga ono rozwałkowywania, smarowania tłuszczem, składania, rozwałkowywania i...powtarzania tego kilka razy, bowiem musi mieć 81 warstw. Wymaga cierpliwości i czasu, ale jak zapewniali uczniowie, jest tego warte. W efekcie powstały wypieki nadające się np. na karnawał, m.in. z migdałami i konfiturą z róży oraz dwukolorowe rogale z czekoladą (jak zdradziła pani Sylwia, ostatni krzyk cukierniczej mody).
W piątek przed uczniami lekcja kuchni hinduskiej, a w kwietniu szkoła będzie gospodarzem piątej już edycji Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak Gościnności”.
POLECAMY - KONIECZNIE SPRAWDŹ:
FLESZ:Zakaz handlu w niedzielę. Zmiany rządu wstrzymane