Jak poinformowała Polska Organizacja Turystyczna, zgodnie z podpisanym z Michelin Guide porozumieniem, w pierwszej kolejności w przewodniku uwzględnione zostaną Warszawa, Kraków i Poznań oraz okolice tych miast, a inne regiony - w następnych latach. Inspektorzy weryfikują i oceniają obecnie polskie restauracje.
- W pierwszym etapie w prestiżowym zestawieniu pojawią się trzy polskie regiony, a kolejne dołączą do nich w następnych latach. Z punktu widzenia sektora HoReCa to ogromna szansa, ale i motywacja do wprowadzenia turystyki gastronomicznej na jeszcze wyższy poziom, między innymi dzięki szkoleniom podnoszącym kwalifikacje i umiejętności szefów kuchni – mówił Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej.
W kolejnym etapie, który jest planowany na czerwiec, etapie współpracy dokonane zostanie podsumowanie, a także uhonorowanie najlepszych lokali odznaczeniami: Gwiazdkami Michelin oraz Bib Gourmand.
Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 – jako jedno z dwóch polskich miast pojawiło się już na kartach słynnego przewodnika Michelin. Niewątpliwie Kraków posiada liczne zasoby, które zapewniły ten sukces – historyczne przepisy, najwyższej jakości produkty pochodzące od lokalnych dostawców, a także gościnność i miłą atmosferę. Krakowskie genius loci jest obecne również w gastronomii na Rynku Głównym, nad Wisłą, w uliczkach Kazimierza – w historycznych wnętrzach potrawy smakują naprawdę wyjątkowo. Zacieśnienie współpracy z Przewodnikiem Michelin przyczyni się do intensyfikacji promocji Krakowa jako atrakcyjnej destynacji kulinarnej i zachęci miłośników kulinariów do odwiedzin naszego miasta.
Polska Organizacja Turystyczna we współpracy z Michelin widzi wiele korzyści jak np. rozwój infrastruktury oraz transportu, promocję regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnego rynku spożywczego, przyciągnięcie inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej, wzrost jakości świadczonych usług oraz prestiżu polskich miast na całym świecie, a także zwiększone zainteresowanie turystów zagranicznych. Ponadto współpraca wiąże się również z możliwością organizacji w Polsce największych wydarzeń kulinarnych o zasięgu międzynarodowym, jak np. eliminacje do Bocuse d'Or czy Global Chefs Challenge.
Czerwony przewodnik Michelin ukazuje się od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Oparty jest o rozbudowany system symboli opisujących każdy lokal. Przy restauracjach oznaczonych gwiazdką umieszcza się wykaz trzech ich specjalności kulinarnych. Przy tworzeniu przewodników Michelin stosuje anonimowe inspekcje; nie pobiera opłat za umieszczenie obiektu na liście, ale rości sobie prawo do jego wizytacji średnio raz na 18 miesięcy w celu aktualizacji oceny.
W obecnej edycji Michelin Guide obejmuje swym zasięgiem 62 regiony i miasta świata, z czego 30 znajduje się w Europie.
Nie będzie chipów w mózgu. Kolejna klęska Muska?

- Osiedlowa "anakonda". Tak wygląda najdłuższy blok w Krakowie
- Idealny na wiosenne spacery! Mamy najdłuższy park w Polsce! Gdzie koniec?
- Zrujnowany Kazimierz, szare Stare Miasto. Pamiętacie jeszcze taki Kraków?
- Tak mieszkają najbogatsi w Krakowie. Luksusowe domy i mieszkania na sprzedaż!
- 9 lekarzy z Krakowa wśród najbardziej wpływowych osób w polskiej medycynie