Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. Zobaczcie przepisy na

Placki z kurczakiem i pieczarkami [PRZEPIS]
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 2 jaja
- pieprz, sól
Wykonanie
Pieczarki pokroić w niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Do miski z kurczakiem wrzucić pozostałe składniki, w tym cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać usmażone i przestudzone pieczarki. Wymieszać i smażyć jak placki ziemniaczane.
Przepis Aleksandry Faiks

Placuszki z kurczaka i papryki [PRZEPIS]
Składniki na 10 placuszków
- duża pierś z kurczaka
- duża, czerwona papryka
- 200 g mąki gryczanej
- 200 ml mleka
- czarny pieprz
- jajko
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki musztardy
- sól
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Pierś kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę. Do piersi kurczaka dodać mąkę, pokrojoną paprykę, czarny pieprz, zioła prowansalskie oraz sól. Na koniec dodać jajko oraz mleko, wymieszać wszystko dokładnie. Z tak powstałej masy, uformować niewielkie placuszki. Smażyć je na rozgrzanej oliwie do czasu, aż będą złociste (ok. 5 min). Podawać z sałatką warzywną.
Przepis Andżeliki Knop

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną [PRZEPIS]
Składniki
- 1 filet z piersi kurczaka
- 150g kapusty kiszonej
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 jajka
- rozmaryn suszony
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
Filet z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę. Z kapusty kiszonej odcisnąć sok. Kapustę drobno pokroić. Cebulę oraz pieczarki obrać i pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przełożyć do miski. Dodać jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne, lekko spłaszczone placuszki.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Placuszki z kaszy gryczanej [PRZEPIS]
Składniki
- pół woreczka kaszy gryczanej
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- garść ziaren słonecznika
- łyżka masła
- łyżka oleju
- mały oscypek
- jajko
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, cukier
Wykonanie
Kaszę ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle z odrobiną majeranku, soli i cukru. Oscypka pokroić w kostkę. Delikatnie posiekać słonecznika. Wymieszać wszystko razem, dodać jajko i znów wymieszać. Doprawić do smaku i smażyć placuszki na oleju. Najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub sosu czosnkowego. Należy jeść je na ciepło, kiedy oscypek jest miękki.
Przepis Moniki Marmuźniak

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem [PRZEPIS]
Składniki
- cukinia
- duże jajko
- duża cebula
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz – do smaku
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- wędzony łosoś
- koperek
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Dodać mąkę, jajko, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z kwaśną śmietaną, łososiem i świeżo posiekanym koperkiem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
