https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Placki nie tylko ziemniaczane. Zobacz pomysły na różne placuszki na obiad lub kolację

mad
Szukacie pomysłu na pyszne placuszki? Zobaczcie przepisy!
Szukacie pomysłu na pyszne placuszki? Zobaczcie przepisy! Fot. Katarzyna Jaworek
Placki ziemniaczane kochamy wszyscy. Chrupiące i pyszne. A jakie placki – oprócz klasycznych – można przygotować na obiad lub kolacje? Zobaczcie przepisy na pyszne placki: placki z kurczakiem i pieczarkami, placuszki z kaszy gryczanej, placuszki z cukinii i wiele innych, które na pewno zasmakują każdemu!

Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. Zobaczcie przepisy na

Placki z kurczakiem i pieczarkami .
Placki z kurczakiem i pieczarkami . Fot. Aleksandra Faiks

Placki z kurczakiem i pieczarkami [PRZEPIS]

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • pieprz, sól

Wykonanie
Pieczarki pokroić w niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Do miski z kurczakiem wrzucić pozostałe składniki, w tym cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać usmażone i przestudzone pieczarki. Wymieszać i smażyć jak placki ziemniaczane.
Przepis Aleksandry Faiks

Placuszki z kurczaka i papryki.
Placuszki z kurczaka i papryki. Fot. Andżelika Knop

Placuszki z kurczaka i papryki [PRZEPIS]

Składniki na 10 placuszków

  • duża pierś z kurczaka
  • duża, czerwona papryka
  • 200 g mąki gryczanej
  • 200 ml mleka
  • czarny pieprz 
  • jajko
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • oliwa do smażenia

Wykonanie
Pierś kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę. Do piersi kurczaka dodać mąkę, pokrojoną paprykę, czarny pieprz, zioła prowansalskie oraz sól. Na koniec dodać jajko oraz mleko, wymieszać wszystko dokładnie. Z tak powstałej masy, uformować niewielkie placuszki. Smażyć je na rozgrzanej oliwie do czasu, aż będą złociste (ok. 5 min). Podawać z sałatką warzywną. 
Przepis Andżeliki Knop

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną.
Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną. Fot. Katarzyna Jaworek

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 150g kapusty kiszonej
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • rozmaryn suszony
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie
Filet z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę. Z kapusty kiszonej odcisnąć sok. Kapustę drobno pokroić. Cebulę oraz pieczarki obrać i pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przełożyć do miski. Dodać jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne, lekko spłaszczone placuszki.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Placuszki z kaszy gryczanej.
Placuszki z kaszy gryczanej. Fot. Monika Marmuźniak

Placuszki z kaszy gryczanej [PRZEPIS]

Składniki

  • pół woreczka kaszy gryczanej
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • garść ziaren słonecznika
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • mały oscypek
  • jajko
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, cukier

Wykonanie
Kaszę ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle z odrobiną majeranku, soli i cukru. Oscypka pokroić w kostkę. Delikatnie posiekać słonecznika. Wymieszać wszystko razem, dodać jajko i znów wymieszać. Doprawić do smaku i smażyć placuszki na oleju. Najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub sosu czosnkowego. Należy jeść je na ciepło, kiedy oscypek jest miękki.
Przepis Moniki Marmuźniak

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem.
Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem. Fot. Sylwia Ładyga

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • cukinia
  • duże jajko
  • duża cebula
  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz – do smaku

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • wędzony łosoś
  • koperek

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Dodać mąkę, jajko, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z kwaśną śmietaną, łososiem i świeżo posiekanym koperkiem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

k
kasia

Placuszki u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym albo pikantnym keczupem włocławek ;-)

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska