Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym są szybkie i łatwe do przygotowania. Moja rodzina je uwielbia – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Gołąbki bez zawijania [PRZEPIS]
Składniki na gołąbki
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 600 g kapusty
- 1 saszetka ryżu (100g)
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- woda
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
- 1/2 cebuli
- 5 łyżek wody
- 100 ml keczupu łagodnego
- 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- bazylia suszona
Wykonanie:
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, Kapustę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Posolić i odstawić do 30 minut. Po tym czasie odcisnąć powstały sok.
2. Do kapusty dodać mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Z masy uformować owalne kotlety. Obtoczyć je w mące.
3. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażyć gołąbki na rumiano z dwóch stron. Następnie przełożyć je do garnka, zalać wodą (tak by były zanurzone) i gotować około 30 minut.
4. Sos: Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać wodę, keczup oraz koncentrat. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 minut. Sos doprawić do smaku bazylią, solą oraz pieprzem.
5. Gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.
Zobacz koniecznie!
